Hrvatski lovci na asteroide skupljaju sredstva za širenje edukacijskih kapaciteta

Pokrenuta je crowdfunding kampanja za Zvjezdarnicu Višnjan koja prikupljenim novcem želi izgraditi geodetsku kupolu i bungalove za smještaj gostiju, sve u svrhe educiranja budućih znanstvenika

Sandro Vrbanus utorak, 8. prosinca 2020. u 12:36

Astronomsko društvo Višnjan ​pokrenulo je na platformi Croinvest.eu crowdfunding kampanju kojom žele prikupiti 635.000 kuna​ za Zvjezdarnicu Višnjan, jednog od najboljih svjetskih lovaca na asteroide, i vjerojatno najistaknutiju hrvatsku organizaciju koja već nekoliko desetljeća educira buduće hrvatske znanstvenike. Cilj je prikupiti ovaj novac do kraja godine, a potom ga uložiti u dva projekta proširenja kapaciteta i mogućnosti edukacije u Višnjanu.

Ako se u ovoj kampanji skupi do 300.000 kn, izgradit će se geodetska kupola koja izgledom prigodno podsjeća na moguće ljudske nastambe na Marsu. U njoj će se održavati predavanja i edukativni i praktični programi, a donacije iz kampanje bit će usmjerene izravno u financiranje te kupole. Planirani dovršetak izgradnje je do 6 mjeseci nakon završetka kampanje.

Ako se, pak, u ovoj kampanji skupi do planiranih 635.000 kn, izgradit će se bungalovi koji će služiti kao smještajni kapaciteti za djecu i njihove učitelje, profesore, mentore i ostale podupiratelje. Kampovi traju više dana i za to vrijeme Zvjezdarnica želi omogućiti svima da se osjećaju udobno. Privremena lokacijska dozvola za bungalove već je ishođena, ponuđači su već izdali svoje ponude, i preostalo im je tek osigurati financiranje. Bungalovi će biti smješteni u Tičanu, u blizini zvjezdarnice, također u roku od 6 mjeseci po dovršetku kampanje.

U slučaju da kampanja premaši cilj, ostatak sredstava Korado Korlević, voditelj zvjezdarnice, planira uspostaviti lokaciju za ispitivanje robotiziranih teleskopa kao i osigurati dodatne kapacitete za smještaj učenika.

Kampanju možete podržati iznosom već od 25 kuna na ovom mjestu. Za donatore koji izdvoje veće iznose osigurani su prigodni pokloni, ulaznice za ekskluzivna predavanja i slične pogodnosti. Do danas je prikupljeno već preko 100.000 kuna.