Pronašli smo neke od najboljih fotografija velike konjunkcije Jupitera i Saturna

Jučer, osim što je bio zimski solsticij, astronomi će ga pamtiti po jedinstvenoj prilici da u istom kadru teleskopom snime Jupiter i Saturn. Izdvojili smo za vas neke od najboljih fotografija tog prizora

Sandro Vrbanus utorak, 22. prosinca 2020. u 11:05

Astronomski spektakl poznat kao velika konjunkcija, odnosno "bliski susret" Jupitera i Saturna na nebu, gledano dakako sa Zemlje, dogodio se jučer, 21. prosinca 2020. godine, i poklopio se za zimskim solsticijem na sjevernoj polutci. Astronomi, amateri i profesionalci, diljem svijeta su svoje teleskope okrenuli prema jugozapadu netom nakon zalaska Sunca i pokušali vidjeti (i, srećom po neke od nas koji živimo pod vječnom maglom i oblacima) snimiti dva planeta u jednom kadru.

Prizor je to koji, do jučer, u ovom obliku sigurno nitko nikada nije vidio teleskopom, jer su se Jupiter i Saturn posljednji puta ovako blizu jedan drugome nalazili još 1623. godine, odnosno 14 godina prije nego je Galileo Galieli konstruirao prvi teleskop.

Pronašli smo na društvenim mrežama neke od najboljih fotografija Jupitera i Saturna. Na njima vidimo ne samo ove planete nego se većinom jasno vide i Saturnovi prsteni i Jupiterovi mjeseci. Fotografije su većinom obrađene, s pojačanim kontrastom kako bi se oba planeta dobro vidjela (Jupiter je prilično sjajniji pa nije lako podesiti ekspoziciju da se oba snime jednako kvalitetno), no to ih ne čini manje fascinantnima.

Uživajte u astronomskom prizoru kakav se neće ponoviti do 2080. godine.