Bliski susret planeta Jupitera i Saturna na nebu krajem godine

21. prosinca kulminirat će velika konjunkcija Jupitera i Saturna koji se ovako blizu, gledano sa Zemlje, na nebu nisu nalazili još od ožujka 1623. godine, a slične situacija neće se ponoviti još desetljećima

Sandro Vrbanus subota, 12. prosinca 2020. u 20:19

Ove smo godine imali prilike doživjeti nekoliko astronomskih fenomena kakvi nisu baš uobičajeni. Prvo nas je početkom godine "posjetio" asteroid iz reda bolida i eksplodirao iznad Hrvatske, u Zemljinoj orbiti otkriven je bio privremeni "mini-mjesec", u lipnju su se poklopili solsticij i pomrčina Sunca, astronomi su otkrili nekoliko rekordno bliskih prolazaka asteroida, a u srpnju smo mogli i bez teleskopa vidjeti komet Neowise.

Susret nakon gotovo 400 godina

Da ova po svemu neobična godina završi prigodnim neuobičajenim prizorom na nebu pobrinut će se orbitalna mehanika Saturna i Jupitera. Gotovo cijele godine ovi su planeti bili vidljivi na noćnom nebu kao vrlo sjajne točke, a tijekom posljednjih mjeseci počeli su se, gledano sa Zemlje (jer drugog gledišta nemamo) približavati jedan drugome.

Ova velika konjunkcija, odnosno "bliski susret" dvaju planeta Sunčevog sustava kulminirat će 21. prosinca, kada će oni biti udaljeni samo 0,1 stupanj, pa će ih biti prostim okom gotovo nemoguće razlučiti jednog od drugoga.

Prostim okom planeti će biti vidljivi kao jedna točka, a bit će to jedinstvena prilika da se teleskopom oba uhvate u istom vidnom polju. Iako se bliski susreti ove vrste događaju svakih 20-ak godina, kalkulacije pokazuju da pogled na ovako približene Saturn i Jupiter sa Zemlje nije bio vidljiv još od 1623. godine, 14 godina prije nego je Galileo Galieli konstruirao prvi teleskop i otkrio postojanje Jupiterovih mjeseca.

Kako vidjeti veliku konjunkciju?

Kako biste i sami mogli svjedočiti ovom rijetkom prizoru, potrebno je nekada prije 21. prosinca, ili na taj datum, uhvatiti noć bez oblaka te poziciju s koje imate dobar neometan pogled prema jugozapadnom horizontu. Saturn i Jupiter bit će vidljivi nisko pri horizontu, s najboljom šansom za opažanje oko pola sata nakon zalaska Sunca.

Propustite li susret Jupitera i Saturna na nebu, sljedeću priliku za promatrati ih istodobno imat ćete (ili nećete) tek u ožujku 2080. godine. Detaljne upute za promatranje možete pronaći i u priloženom videu.