Ukradeni se izvorni kod za Cyberpunk 2077 i Witcher 3 prodaje na dražbi

KELA kaže da se na dražbi nude datoteke izvornog koda za izdanja igara Red Enginea i CDPR-a, uključujući The Witcher 3: Wild Hunt, Thronebreaker: The Witcher Tales spinoff i Cyberpunk 2077.

Matej Markovinović četvrtak, 11. veljače 2021. u 16:00

Hakeri koji su prije par dana napali CD Projekt Red (CDPR), postavili su na  digitalno tržište ukradeni kod, prenosi The Verge.

Prije par dana hakeri su napali CDPR i postavili uvjete u kojima, ako ne dobiju otkupninu, objavljuju izvorni kod za Cyberpunk 2077, jednu verziju Witchera 3 te ostale dokumente vezane uz tvrtkino poslovanje. Situacija je od tad eskalirala i CDPR ostaje kod toga da neće platiti otkupninu, stoga su se potencijalno legitimni podaci o izvornom kodu počeli pojavljivati na internetskim forumima.

Kako je objavio na Twitteru vx-underground, zasad se radi o kodu za kartašku igru Gwent, ali se izvorni kod veće vrijednosti prodaje na dražbi na hakerskom forumu Exploit. Tvrtka za cyber sigurnost KELA kaže za The Verge da postoje razlozi za vjerovati da su dražbe legitimne.
„Vjerujemo da je ovo prava aukcija pravog prodavača koji je pristupio podacima. Prodavač nudi upotrebu jamca i dopušta sudjelovanje samo onima koji imaju polog“, objašnjava glasnogovornik KELA-e navodeći da takav način poslovanja koriste ozbiljni prodavači kako bi osigurali da ne dođe do prevare. KELA je podijelila The Vergeu snimke zaslona nekih popisa datoteka koji navodno pokazuju ukradeni izvorni kod Red Enginea, CDPR-ove interne platforme za igre.

Izvor: KELA
Izvor: KELA
Izvor: KELA
Izvor: KELA

Navodi se kako je početna cijena dražbe milijun dolara, ponude se dižu za pola milijuna, a otkupna je cijena sedam milijuna dolara. Sudjelovati mogu samo korisnici koji polože 0,1 bitcoin,  a to je potvrdio i vx-underground na Twitteru.