EU se protiv nestašice čipova želi boriti vlastitom tvornicom

Europske institucije navodno razmatraju pokretanje vlastite tvornice poluvodičkih čipova u kojoj bi se, u suradnji sa Samsungom ili TSMC-om, proizvodili čipovi za industrije u EU proglašene strateškima

Sandro Vrbanus petak, 12. veljače 2021. u 10:58

Europska unija trenutačno je u pregovorima sa Samsungom i TSMC-om o pokretanju europske tvornice poluvodičkih mikročipova negdje na području EU. Ovu informaciju s javnošću su podijelili iz francuskog Ministarstva financija ovoga četvrtka, ali su naglasili i kako još ništa nije odlučeno niti dogovoreno.

Do toga da se Europska unija izravno uključi u pokretanje vlastite tvornice elektroničkih čipova došlo je primarno zbog aktualne nestašice na tom tržištu, ali i zbog želje da zemlje članice EU ne ovise toliko o SAD-u i Aziji kad je riječ o proizvodnji tehnologije koja svoju primjenu nalazi u sve više strateških industrija.

Digitalna neovisnost kao cilj

Kada bi EU proizvodila čipove na svojem tlu, radilo bi se primarno o čipovima za 5G mreže, pametne i povezane automobile te superračunala – pa te industrije ne bi više morale kupovati rješenja "izvana". Isto tako, izbjegli bi se zastoji u proizvodnji u, primjerice, automobilskoj industriji, kao što je trenutačno slučaj u nekoliko europskih tvornica koje proizvode manje nego bi mogle, a sve zbog nedostatka potrebnih čipova. Među njima ističu se Daimler i Volkswagen, koji su morali posljednjih mjeseci značajno usporiti proizvodnju automobila upravo zbog nestašice poluvodičkih rješenja kod svojih dobavljača.

EU trenutačno istražuje mogućnosti pokretanja napredne tvornice koja bi izrađivala čipove na tehnologijama ispod 10 nanometara, pa sve do 2 nanometra, neslužbeno doznaje Bloomberg. Dugoročni plan Unije jest da se na njezinom teritoriju proizvodi oko 25% svjetske količine čipova, a taj je udio danas daleko ispod 10%, što znači da Europa nije "digitalno suverena", pojasnio je nedavno povjerenik EK za unutarnje tržište Thierry Breton.