Novi nosivi uređaj pretvara ljudsko tijelo u biološku bateriju

Ovi uređaji mogu generirati oko 1 volta energije za svaki kvadratni centimetar površine kože, a njihova snaga može se lako pojačati dodavanjem više blokova, poput slaganja lego kockica

Mladen Smrekar četvrtak, 25. veljače 2021. u 06:00

Istraživači Sveučilišta Boulder razvili su novi, jeftini nosivi uređaj koji ljudsko tijelo pretvara u biološku bateriju. Uređaj, opisan u časopisu Science Advances, dovoljno je rastezljiv da ga možete nositi poput prstena, narukvice ili bilo kojeg drugog pribora koji dodiruje vašu kožu.

Koncept iz Matrixa

Uvlači se i pod kožu, koristeći termoelektrične generatore za pretvaranje tjelesne unutarnje temperature u električnu energiju. Ideja je dobiti mogućnost napajanja nosive elektronike bez potrebe za uključivanjem baterije.

Shematski prikaz dizajna, postupka izrade i ključnih karakteristika revolucionarnog uređaja (Yan Sun, Sveučilište Boulder)
Shematski prikaz dizajna, postupka izrade i ključnih karakteristika revolucionarnog uređaja (Yan Sun, Sveučilište Boulder)

Koncept možda zvuči poput nečeg iz Matrixa, no projekt nije baš toliko ambiciozan; s njihovom inovacijom roboti neće porobiti ljude kako bi iz njih crpili dragocjenu organsku energiju. Ovi uređaji mogu generirati oko 1 volta energije za svaki kvadratni centimetar površine kože. To je manje napona po površini od onog koji nudi većina postojećih baterija, ali još uvijek dovoljno za napajanje elektronike poput satova ili fitness trekera.

Androidni epidermis

Profesor Jianliang Xiao već se dugo vremena pokušava spojiti ljude i robote. U njegovom laboratoriju u sklopu Sveučilišta Boulder već su eksperimentirali s dizajniranjem "elektroničke kože", nosivih uređaja koji izgledaju i ponašaju se poput ljudske kože. Taj androidni epidermis, međutim, mora biti povezan s vanjskim izvorom napajanja da bi radio.

Najnovija inovacija započinje bazom izrađenom od rastezljivog materijala zvanog poliimin. Na tu bazu lijepe se nizovi tankih termoelektričnih čipova povezanih žicama od tekućih metala. Konačni proizvod izgleda poput križanca plastične narukvice i minijaturne matične ploče računala.

Snaga ovog uređaja može se lako pojačati dodavanjem više blokova, poput slaganja lego kockica. Prilikom brzog hodanja uređaj veličine tipične sportske narukvice generirat će oko 5 volti električne energije, više od onoga što mogu prikupiti baterije većine satova.

Rastezljivo, nesalomljivo i obnovljivo

Znanstvenici su i ranije eksperimentirali sa sličnim nosivim termoelektričnim uređajima, ali ovaj je rastezljiv, da se popraviti ako se ošteti i može reciklirati, što ga čini čistijom alternativom tradicionalnoj elektronici.

Laboratorij profesora Xiaoa u Boulderu
Laboratorij profesora Xiaoa u Boulderu

Uređaj je elastični su poput biološkog tkiva. Ako se pokida, možete ga stisnuti i on će se sam spojiti za samo nekoliko minuta. A kad vam dosadi, možete odvojiti elektroničke komponente i otopiti poliiminsku bazu; svaki od tih sastojaka može se ponovno upotrijebiti.