Falcon Heavy gotovo je spreman za let

Elon Musk je objavio nekoliko impresivnih fotografija svoje nove i do sada najveće rakete, koja bi trebala poletjeti već u siječnju

Sandro Vrbanus četvrtak, 21. prosinca 2017. u 00:30

Sjećate se, vjerujemo, nedavne vijesti o tome kako će SpaceX na svoju novu raketu Falcon Heavy ukrcati Muskov Tespla Roadster prve generacije, i taj teret uz zvuke Bowiejeve Space Oddity lansirati prema Marsu. Taj plan za sada ide prilično dobro, čini se prema svježe objavljenim fotografijama na Twitteru Elona Muska.

On je s javnošću podijelio fotografije rakete Falcon Heavy koja se trenutačno nalazi u hangaru na Floridi, unutar Kennedy Space Centera na Cape Canaveralu. Prema slikama vidljivo je da je raketa sastavljena gotovo do kraja. Sada joj slijedi testno pokretanje motora (svih 27 komada tipa Merlin 1D), smještenih na tri velika potisnika.

Falcon Heavy, jednom kada bude kompletiran, bit će visok 70 metara, a u orbitu će moći ponijeti i preko 60 tona tereta. Prvo lansiranje ovog tipa rakete (s Roadsterom u prtljažniku i misijom usmjerenom prema Marsu) trebalo bi se dogoditi već u siječnju.

Nakon toga trebalo bi se, već tijekom sljedeće godine, dogoditi i povijesno lansiranje ovakve iste rakete, ali s Dragon Crew kapsulom. U njoj će, pak, prema najavama biti dvoje svemirskih turista koji su SpaceX-u platili "određenu svotu" (čitaj: mnogo novca) kako bi ih uputio na kružno putovanje oko Mjeseca.