Već je 10.000 Europljana naručilo novi električni Nissan LEAF

Proizvodnja novog električnog auta Nissan LEAF je već u tijeku kako bi se omogućile prve isporuke kupcima već u veljači 2018. godine

Dragan Petric četvrtak, 21. prosinca 2017. u 17:54

Električni automobil koji će - prema očekivanjima mnogih - obilježiti nadolazeću 2018. godinu, ostvario je dosad nezabilježen interes kupaca od europske premijere u listopadu 2017. Radi se o novom vozilu Nissan LEAF kojeg je u dva mjeseca diljem Europe naručeno 10.000 komada, a predviđa se da će ta brojka ubrzano rasti kad u veljači 2018. LEAF stigne u prodajne salone.

U isto to vrijeme 2010., narudžbe kupaca za originalni LEAF brojale su se u stotinama jer su kupci bili suočeni s novom i uzbudljivom – ali još uvijek neprovjerenom – tehnologijom. Još 2010., kada je prva generacija modela LEAF predstavljena na europskom tržištu, većina konkurenata bila je skeptična prema Nissanovoj inovaciji. Ostali su usredotočeni prije svega na poboljšanje motora s unutarnjim izgaranjem.

No osam godina kasnije, kupci su promijenili mišljenje o električnim vozilima i sada to tržište bilježi peterostruko povećanje potražnje u odnosu na 2012. Danas većina marki automobila razvija svoje prve generacije električnih vozila.

Interes kupaca za novi LEAF dosad je potaknut prvenstveno pozitivnim reakcijama medija. Auto je pohvaljen zbog raznih novih inovacija i tehnologija koje donosi sa sobom, uključujući tehnologiju za pomoć u vožnji Nissan ProPILOT, i papučicu Nissan e-Pedal, koja vozaču omogućuje smanjiti uporabu papučice kočnice za čak 90 %.

Impresivnih 10.000 narudžbi kupaca zaprimljene su, a da novi LEAF nije bio fizički dostupan u prodavaonicama Nissana za probnu vožnju, te nije bilo nikakvog izravnog oglašavanja ili promoviranja upućenog kupcima.

Sva europska tržišta trenutačno potvrđuju punu paletu modela i početne cijene za novi LEAF kako se približava službeni početak prodaje. Proizvodnja novog modela LEAF započela je početkom ovog mjeseca u Nissanovoj tvornici u Sunderlandu, u Velikoj Britaniji. Proizvodni kapaciteti povećavaju se u skladu s rastućom potražnjom kupaca. Prve isporuke u Europi očekuju se u veljači 2018., a u Hrvatskoj u svibnju 2018. Ipak, čitatelji Buga moći će ga - uživo - vidjeti i debelo prije, no - o tom, potom... :-)