Tesla obustavlja plaćanje automobila bitcoinom

Elon Musk napisao je da zbog zabrinutosti za okoliš i velikog utjecaja koji bitcoin ima na njega trošenjem velikih količina energije, više neće primati bitcoin kao sredstvo plaćanja

Sandro Vrbanus četvrtak, 13. svibnja 2021. u 10:57

Niti dva mjeseca nije trajala sreća pobornika kriptovaluta koji su kao velik pozitivan korak vidjeli činjenicu da se bitcoinom može kupiti Tesla. Elon Musk osobno je ove godine nekoliko puta svojim potezima "gurao" cijenu bitcoina prema gore, u Tesli su čak u ovu kriptovalutu bili investirali 1,5 milijarde dolara, a kada su je prihvatili kao sredstvo plaćanja na svojem webshopu kriptozajednica je bila oduševljena. No, sve što je lijepo kratko traje…

Musk je noćas na Twitteru objavio kako Tesla ukida mogućnost plaćanja automobila bitcoinom. Kao objašnjenje ponudio je činjenicu da su zabrinuti oko brzorastućeg korištenja fosilnih goriva (posebice ugljena) koje se koristi za proizvodnju struje, a koja se potom koristi za procesiranje transakcija na platnoj mreži bitcoina. Po Muskovoj objavi cijena bitcoina je pala za oko 10%.

Dobra, ali neekološka ideja

Kriptovalute su dobra ideja na mnogo razina, stoji u Teslinoj objavi, i imaju obećavajuću budućnost. Međutim, njihov razvoj ne bi trebao štetiti okolišu. Bitcoine koje su kupili neće prodavati, poručeno je, već će ih početi koristiti za transakcije čim rudarenje postane ekološki prihvatljivije. Osim toga, počet će razmatrati druge kriptovalute koje koriste manje od 1% energije u usporedbi s potrošnjom energije za bitcoin.

Za rudarenje bitcoina, aktivnost koja se koristi za potvrdu transakcija na blockchainu i stvaranje novih bitcoina, trenutačno se u svijetu na godišnjoj razini potroši preko 115 TWh električne energije. Ubrzan rast potrošnje zabilježen je od početka ove godine, pa je danas razina emisije CO2 iz njih usporediva s onom koju generira Singapur (preko 55 milijuna tona), dok bitcoinov sustav troši električne energije otprilike koliko i cijela Nizozemska.

Teslu su mnogi posljednjih tjedana kritizirali za dvoličnost – s jedne strane ističu se kao proizvođač električnih automobila koji bi trebali imati pozitivan utjecaj na okoliš, dok s druge strane bez problema kupuju vrlo neekološke bitcoine i uvode ih kao sredstvo plaćanja. Ovim potezom su tako kritičarima stali na kraj, no čini se kako to nije kraj za kriptovalute – možda Musk "progura" omiljeni mu dogecoin kao novi oblik plaćanja električnih automobila? Nedavno je baš o tome proveo anketu na Twitteru: