GLAS je posebno dizajanirani Microsoftov termostat s Cortanom

Microsoft je u suradnji s Johnson Controlsom predstavio GLAS, termostat koji sadrži Cortanu, što omogućuje glasovno upravljanje njegovim funkcijama te prikaz informacija na prozirnom zaslonu

Matija Pavlić petak, 5. siječnja 2018. u 21:30

Microsoft je u suradnji s tvrtkom Johnson Controls razvio termostat koji dolazi s Microsoftovom virtualnom asistenticom Cortanom pomoću koje se prikazuju potrebne informacije na zaslonu te omogućuje uporaba glasovnih naredbi za upravljanje samim uređajem.

Termostat pod imenom GLAS odlikuje moderan dizajn kojim dominira proziran zaslon, a kao operativni sustav koristi Windows 10 IoT Core. Što se tiče tehničkih značajki, GLAS sadrži Snapdragon 410E čip koji je specifično namijenjen IoT uređajima i ima četiri CPU jezgre na taktu 1,2 GHz, Adreno 306 grafiku, Hexagon DSP te podršku za Bluetooth 4.1, Bluetooth LE, Wi-Fi (802.11n) i GPS.

Osim spomenutih glasovnih kontrola putem Cortane, GLAS će putem dedicirane mobilne aplikacije omogućiti kontroliranje trenutačne temperature i kvalitete zraka, kao i mogućnost prikazivanja vremenske prognoze. Prednarudžbe za GLAS bit će moguće od ožujka ove godine po cijeni od 319 dolara.