Recikliranjem plastičnih boca do ekoloških Lego kockica

Danski proizvođač igračaka Lego otkrio je prvi prototip svojih legendarnih kockica načinjen od reciklirane plastike, što je velik korak naprijed prema proizvodnji svih njihovih proizvoda od održivih materijala

Sandro Vrbanus četvrtak, 24. lipnja 2021. u 18:05

Danski Lego ovoga je tjedna objavio veliku vijest – napokon su, nakon višegodišnjih napora u istraživanju i razvoju novih materijala, došli do onoga koji je zadovoljio njihove visoke standarde u pogledu kvalitete, a da je načinjen od reciklirane plastike. Lego kockice se, naime, oduvijek proizvode od plastike tipa ABS (akrilonitril butadien stiren), termoplastičnog polimera koji čini prepoznatljivu čvrstoću "legića", daje im mogućnost lakog slaganja i razdvajanja, održava rigidnost složenih struktura, pa čak i prilikom slaganja proizvodi karakterističan zvuk.

Sva ova obilježja Lego smatra svojim zaštitnim znakom, pa im nije bilo lako pronaći drugu sirovinu od koje bi izradili jednako kvalitetne i prepoznatljive kockice, a da zadrže njihov šarm, zvuk, dugotrajnost i preciznost izrade. No, napokon su, kažu, uspjeli.

PET boce kao sirovina

Tajna je u načinu recikliranja plastičnih PET (polietilentereftalat) boca, sveprisutnih u današnjem društvu. Nakon tri godine istraživanja i preko 250 varijacija PET materijala i stotina drugih formulacija, istraživački je tim od 150 ljudi došao do materijala kojim su potpuno zadovoljni. Ovaj znanstveni "proboj" u Legu su okarakterizirali kao veliki korak naprijed ka ekološki održivom poslovanju, a materijal koji su razvili zaštitit će patentom.

Kockice od novog, recikliranog materijala
Kockice od novog, recikliranog materijala

U ovoj su fazi tek izradili kockice za testiranje, vidljive na fotografijama. Pravi posao tek sada počinje – ispitivanje svih načina upotrebe ovog materijala u proizvodnji Lego kockica, što će potrajati oko godine dana. Nakon toga bit će donesena odluka o uključivanju nove vrste plastike u serijsku proizvodnju.

Jedna boca – deset kockica

Kao sirovina za "eko" kockice uzimaju se PET boce koje su odobrile američke i europske agencije za sigurnost hrane (FDA i EFSA). U prosjeku, od jedne se takve boce, volumena 1 litre, može proizvesti deset standardnih 2x4 Lego kockica. S obzirom da se u Legovim tvornicama godišnje proizvede oko 36 milijardi kockica i drugih elemenata, jasno je da će reciklažom boca kompanija moći značajno pridonijeti smanjenju količine otpadne plastike u svijetu (umjesto da je, kao do sada, stvara).

Prvi Lego elementi od bioplastike
Prvi Lego elementi od bioplastike

Do sada su Danci već određene mekane elemente svojih setova počeli izrađivati od biopolietilena, no on ne daje željenu čvrstoću kod spajanja. Ovaj se materijal, inače na biljnoj bazi, iz tog razloga sada koristi za izradu krošnji drveća i sličnih elemenata koji ne moraju imati čvrst spoj s drugima i tvoriti veću strukturu.  U Legu se nadaju da će novi materijal, dobiven iz recikliranih PET boca, uspjeti dugoročno zamijeniti ABS u svim njihovim primjenama.