Emirati nude 100 tisuća "zlatnih" viza za programere

Bavite li se programiranjem osobno, ili imate tvrtku za to, sada se možete prijaviti za "zlatnu vizu" kojom ćete moći dugotrajno boraviti i raditi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima

Sandro Vrbanus srijeda, 14. srpnja 2021. u 11:55

U pokušaju da Ujedinjeni Arapski Emirati osnaže svoju digitalnu ekonomiju i otvore velik broj radnih mjesta u tehnološkom sektoru, ovoga je tjedna objavljen početak "Nacionalnog programa za programere", najvećeg ove vrste u svijetu. Kroz njega vlasti Emirata žele u svoju zemlju dovesti čak 100 tisuća developera, startupa i već etabliranih tvrtki koje se bave programiranjem kako bi tamo stvorili veliki ekosustav u kojem bi programeri "procvjetali".

Svi su dobrodošli

Za prijavu na ovaj program potreban je, kažu, samo talent. Emirati su s tvrtkama kao što su Google, Microsoft, Amazon AWS, Cisco, IBM, HPE, LinkedIn, Nvidia i Facebook već dogovorili da će oni obučavati ljude, njih 100 tisuća, s ciljem da se osnuje do tisuću novih startupa u koje će biti uloženo do 4 milijarde dirhama (oko 7 milijardi kuna).

Oni čija prijava na ovaj program bude uspješna dobit će tzv. "zlatnu" vizu Ujedinjenih Arapskih Emirata. Ona će im omogućiti da se trajno nastane u toj zemlji uz status dugoročnog rezidenta. Taj je status u UAE strancima inače vrlo teško dostižan. Prijave se zaprimaju na ovim stranicama, a ograničenja vezanih uz nacionalnost, dob i slično – nema.

Iz tamošnjeg Ministarstva za digitalnu ekonomiju, umjetnu inteligenciju i rad na daljinu kažu kako su u Emirate dobrodošli stručnjaci iz svih dijelova svijeta koji mogu pomoći u ubrzanju rasta i razvoja njihove zemlje u digitalnom sektoru. Nadaju se da će zlatne vize privući najbolje talente i omogućiti im da igraju ključnu ulogu u budućnosti nacije.