SAD javno optužuju Kinu za hakerske napade i destabilizaciju odnosa

Bijela kuća objavila je danas priopćenje u kojem, zajedno sa saveznicima, razotkriva i javno osuđuje maliciozne kibernetičke aktivnosti hakera koji rade po nalogu službene Kine

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 19. srpnja 2021. u 20:00

Sjedinjene Američke Države objavile su službeno priopćenje, izravno iz Bijele kuće, u kojem su im se priključili i saveznici kao što su NATO, Europska unija i Ujedinjeno Kraljevstvo, a u kojem izravno optužuju Kinu za zlonamjerne hakerske napade. Hakeri, naime, koje su Kinezi angažirali, pokazuju zabrinjavajuće obrasce ponašanja u kibernetičkom prostoru i izazivaju destabilizaciju odnosa među zemljama, stoji u ovom dokumentu.

Napadači pod kontrolom Kine

Vlasti SAD-a naglašavaju kako su duboko zabrinuti aktivnostima hakera koje je službena Kina unajmila. Oni, prema navodima Bijele kuće, izvode koordinirane napade diljem svijeta, kao što su ransomware napadi, iznude, kriptiranje i otimanje resursa, i slični, a sve u svrhu zarade na tome. U nekim slučajevima primijećeno je i kako su napadači ransomwareom zaključali podatke privatnih kompanija i tražili milijune dolara otkupnine. Kina, koja ih je navodno unajmila, nije ništa poduzela po tom pitanju.

Kao dokaz za svoje tvrdnje, vlasti SAD-a navode četvoricu hakera protiv kojih je njihovo Ministarstvo pravosuđa već podiglo optužnice zbog višegodišnje ciljane hakerske kampanje usmjerene protiv institucija u obrambenom, zdravstvenom, avijacijskom, pomorskom i obrazovnom sustavu. Njih je, prema saznanjima SAD-a, izravno angažiralo kinesko Ministarstvo nacionalne sigurnosti.

Među napadima koji se pripisuju ovoj hakerskoj skupini je i napad na Microsoft, zabilježen u ožujku ove godine, koji je iskorištavao "zero-day" propust u Exchange Serveru. Uz ovo priopćenje SAD su, putem svojih agencija NSA, CISA i FBI, izdale i sigurnosne preporuke u kojima su u detalje opisali metode i tehnike kojima se kineski hakeri služe u svojim napadima, uključujući i napade na Microsoftove servere. Time žele olakšati sigurnosnim stručnjacima posao u otkrivanju i obrani od ovih napada.