Pro Evolution Soccer (PES) postaje eFootball

Osim preimenovanja u eFootball, nova verzija će biti dostupna na svim platformama u istom obliku uz podršku za međuplatformskim mečevima koja će biti implementirana nešto kasnije

Damir Radešić petak, 23. srpnja 2021. u 06:00

Velike vijesti za ljubitelje virtualnog nogometa stižu iz stožera Konamija koji je umjesto uobičajenog novog izdanja Pro Evolution Soccera odlučio najaviti značajne promjene, iako neke stvari nisu pretjerano jasne. Naime, početkom jeseni stiže nam eFootball, nogometni naslov pod globalnim imenom za sve regije u verzijama za PS5, PS4, Xbox One, Xbox Series X/S i PC, dok će inačice za Android i iOS uslijediti nešto kasnije. S time je dakako povezana i mogućnost međuplatformskog igranja i povezivanja igrača bez obzira na čemu igrali, kao i činjenica da će od samog starta eFootball biti dostupan isključivo u digitalnom obliku i temeljen na free-to-play poslovnom modelu, odnosno za njega neće trebati izdvojiti ni lipe.

Ovaj dio priče doduše nije jasan, jer Konami još uvijek nije objasnio kako planira naplatiti svoj trud, tim više što je prilikom najave rečeno kako će eFootball, umjesto klasičnih godišnjih izdanja koja su fanovi plaćali, svake godine dobivati redovite nadogradnje koje će također biti besplatne. Također, inicijalno će biti dostupne prijateljske utakmice i prema grafici koju donosimo u sklopu vijesti, devet odabranih klubova, dok će ostale načine igranja igrači moći kupiti i tako sami odlučiti što od igre očekuju.

Veliki napredak bit će vidljiv i u vizualnom izgledu eFootballa što isti može zahvaliti napuštanju dosadašnjeg Konamijevog FOX grafičkog sustava i prelasku na potpuno novi temeljen na Unreal Engineu 4, kao i Motion Matching tehnologiji animacija zbog kojih će ih u ovom izdanju biti četiri puta više od viđenih u ranijim igrama serijala. U Konamiju tvrde kako ne moramo brinuti o tome da će igra u nekom trenutku postati pay-to-win zbog DLC-a koji će se nuditi jer je navodno sve "balansirano i pošteno", te će detaljnije informacije o svemu objaviti krajem kolovoza.