Bez potresa i atmosfere: Mjesec je idealan za postavljanje detektora gravitacijskih valova

Uvjeti na Mjesecu mogli bi omogućiti znanstvenicima otkrivanje gravitacijskih valova koje na Zemlji nisu u stanju zabilježiti. Astrofizičari sa sveučilišta Vanderbilt već imaju plan za novi Mjesečev opservatorij

Sandro Vrbanus četvrtak, 22. srpnja 2021. u 19:30

Kako napreduje projekt Artemis, u sklopu kojega NASA želi vratiti ljude na Mjesec i tamo stvoriti trajnu bazu, tako dolaze i nove ideje o iskorištavanju uvjeta na našem prirodnom satelitu za razne znanstvene projekte. Već smo vidjeli da se pojavila ideja o postavljanju velikog radioteleskopa u jedan Mjesečev krater, no daleko od toga da je to jedina "luda" ideja inspirirana Mjesecom.

Znanstvenici sa sveučilišta Vanderbilt imaju projekt izgradnje opservatorija koji bi detektirao gravitacijske valove koje stvaraju masivni kozmički događaji, a bio bi smješten na površini Mjeseca.

Mjesec je seizmički "tiši"

Kako bi se gravitacijski valovi otkrili na Zemlji, bilo je potrebno izraditi detektore LIGO i VIRGO, najpreciznije mjerne instrumente poznate čovjeku. Intereferometar u LIGO-u, primjerice, s krakovima dugim po 4 kilometra može, uz pomoć interferencije laserskih zraka, izmjeriti vibracije koje stežu i rastežu prostor za manje od desettisućitog dijela nabojnog promjera protona. No, to nije dovoljno da bi se zabilježili i najslabiji gravitacijski valovi nastali spajanjem crnih rupa i neutronskih zvijezda te sličnih kozmičkih događaja.

Određeni spektar gravitacijskih valova na Zemlji nije moguće zabilježiti zbog prevelike seizmičke "buke" te smetnji koje stvara atmosfera. Upravo stoga Mjesec je okarakteriziran kao idealan kandidat za novu lokaciju detektora. Na njemu je seizmička aktivnost gotovo nepostojeća, atmosfere nema, pa će instrumenti dobivati "čišće" podatke i omogućiti preciznost detekcije gravitacijskih valova bez presedana. Dodatnu prednost predstavlja i činjenica da na Mjesecu nema ljudske seizmičke buke, vibracija tla izazvanih strojevima, prometom i ostalim aktivnostima.

Gravitational-Wave Lunar Observatory for Cosmology, skraćeno GLOC, trebao bi biti vrhunac znanstvenih projekata na površini Mjeseca. Ljudi koji su ga zamislili sada najavljuju da će u narednim godinama raditi na osmišljavanju svemirske misije koja bi ispitala mogućnosti izgradnje velikog detektora gravitacijskih valova te trajne znanstvene baze.