Gravitacijski valovi donijeli osnivačima LIGO-a Nobelovu nagradu

Znanstvenici iz kolaboracije LIGO/Virgo dobitnici su ovogodišnje Nobelove nagrade za fiziku zahvaljujući uspješnoj opservaciji gravitacijskih valova

Sandro Vrbanus utorak, 3. listopada 2017. u 17:05

Znanstvenici koji su pokrenuli opservatorij LIGO, Rainer Weiss, Barry Barish i Kip Thorne dobitnici su ovogodišnje Nobelove nagrade za fiziku. Njihov rad na detektorima poremećaja prostor-vremena proizvedenih tijekom spajanja masivnih crnih rupa rezultirao je otkrićem nekolicine ovakvih događaja i prvim izravnim opažanjem gravitacijskih valova od 14. rujna 2015., a koje je objavljeno u veljači 2016. godine.

Prva eksperimentalna potvrda gravitacijskih valova značajan je događaj jer je njime dodatno potvrđena Einsteinova teorija relativnosti, te su opaženi efekti koje je ovaj znanstvenik predvidio prije više od 100 godina. Weiss, Barish i Thorne osnivači su i arhitekti najpreciznijeg mjernog instrumenta poznatog čovjeku, LIGO (Laser Interferometer Gravitational-wave Observatory), kojim danas upravljaju cijenjena američka sveučilišta Caltech i MIT.

Najnovija vijest iz LIGO-a je stigla prije nekoliko tjedana kada je u njihova dva detektora, te u detektoru Virgo, istovremeno opažen novi gravitacijski val, posljedica još jednog sudara crnih rupa. Kontinuirano promatranje i uspješno detektiranje gravitacijskih valova, te smjera iz kojeg dolaze, otvaraju sasvim novo područje u astronomiji, što je prepoznala i Švedska kraljevska akademija znanosti te odlučila Nobelovu nagradu za fiziku za 2017. godinu dodijeliti timu znanstvenika – pionira na ovom području.