TSMC bi mogao povećati cijene svojih čipova za 20%

Najveći svjetski proizvođač poluvodičkih čipova za brojne tehnološke i automobilske kompanije, tajvanski TSMC, planira poskupljenje svih svojih proizvoda, što će vjerojatno utjecati na brojne kupce

Sandro Vrbanus petak, 27. kolovoza 2021. u 06:00

Nestašica čipova na svjetskom tržištu, uz nesmanjenu potražnju, dovela je do zastoja u proizvodnji prije svega automobila, ali i drugih elektroničkih uređaja, grafičkih kartica, mobitela, kućanskih uređaja i ostale potrošačke i industrijske elektronike. Opskrbni su lanci poremećeni, vremena čekanja na isporuku rekordno su duga, a kao prilično logičan rezultat te situacije dolazi i do lančanih poskupljenja.

Još jedna najava u tom pravcu stiže iz tajvanske kompanije Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, poznate kao TSMC. Najveći proizvođač poluvodičkih čipova na svijetu, prema informacijama koje su u javnost plasirali navodno pouzdani izvori, planira uskoro podići cijene svih svojih proizvoda, i to za čak do 20%. Budući da se njihovi čipovi nalaze u brojnim automobilima, mobitelima i računalima, za očekivati je da će ova odluka utjecati na poskupljenje finalnih proizvoda za kupce.

Najviše poskupljuju starije tehnologije

TSMC, neslužbeno se doznaje, većini bi svojih čipova, izrađenih na 7-nanometarskoj i naprednijim tehnologijama, trebao podići cijene za oko 10%. S druge strane kompanije iz krizom najpogođenije, automobilske industrije, mogli bi čipove izrađene na 16-nanometarskoj tehnologiji ubuduće plaćati i do 20% više nego do sada. Poskupljenje bi se trebalo dogoditi postupno, već krajem ove i tijekom sljedeće godine.

TSMC bi samo od poskupljenja 5- i 7-nanometarskih čipova za 10% mogao povećati prihode za preko 600 milijuna dolara u prvom tromjesečju sljedeće godine. Ove dvije tehnologije zaslužne su za 49% njihove prodaje trenutačno. Ako se u sve uračuna i veće poskupljenje 16- i 28-nanometarskih čipova, ukupno bi prihodi TSMC-a mogli porasti i za preko milijardu dolara kvartalno.

Osim TSMC-a, posljednjih su mjeseci zabilježena i poskupljenja čipova proizvođača GlobalFoundries, Powerchip Semiconductor Manufacturing (PSMC), Semiconductor Manufacturing International (SMIC) te United Microelectronics (UMC).