Sigurnosna značajka prvobitno rezervirana za Android 11 stiže na milijarde pametnih telefona

Korisnici aplikacijama često olako daju raznorazna dopuštenja pristupa, pa nakon nekog vremena jednostavno na njih zaborave, no Google će ovom sigurnosnom značajkom pokušati to spriječiti

Matej Markovinović nedjelja, 19. rujna 2021. u 17:45

Značajka automatskog poništavanja dopuštenja kod aplikacija koje se ne koriste duže vrijeme po prvi je puta bila predstavljena s Androidom 11 prošle godine, no Google je u petak objavio da će ona u sljedećim mjesecima postati dostupna na milijardama pametnih telefona proizvedenih od 2015. godine.

Naime, riječ je o sigurnosnoj značajki koja u svrhu zaštite privatnosti poništava dopuštenja kod aplikacija koje se nisu koristile nekoliko mjeseci. Drugim riječima, ako korisnik instalira aplikaciju i dopusti joj pristup kameri ili pohrani te ju ne uključi neko vrijeme, ova će se značajka pobrinuti da se ta dopuštenja u potpunosti resetiraju, piše The Verge.

Iz Googlea navode da će ova značajka biti uključena prema zadanim postavkama kod uređaja koji minimalno koriste Android 6 te imaju Usluge za Google Play, no ističu da će se ona trebati ručno uključiti kod aplikacija koje ciljaju starije verzije tvrtkinog mobilnog operativnog sustava.

Značajka će se početi pojavljivati na uređajima ovoga prosinca, a iz tvrtke kažu da će ju svi dobiti u prvom tromjesečju sljedeće godine.