iPhone bi uskoro mogao početi otkrivati promjene u mentalnom zdravlju

Među alatima koje Apple razvija za zdravstvene aplikacije svojih mobitela odnedavno je uvršten i onaj koji bi trebao uz pomoć podataka iz senzora zaključivati o mentalnom zdravlju korisnika

Sandro Vrbanus utorak, 21. rujna 2021. u 18:09

Apple planira svoju aplikaciju Health proširiti na još nekoliko područja za koja smatraju da bi se mogla nadzirati putem senzora ugrađenih u iPhone. Do sada ova aplikacija već prati, ako to želite, broj koraka, cikluse spavanja, a uz Apple Watch može pratiti i otkucaje srca, zasićenost krvi kisikom i brojne druge parametre. Prema pisanju Wall Street Journala, zdravstvenim bi se funkcijama iPhonea uskoro mogle priključiti i one vezane uz mentalno zdravlje.

Korištenjem dostupnih senzora unutar mobitela dobivaju se podaci o kretanju, fizičkoj aktivnosti, snu, uzorcima kod tipkanja po ekranu i slični, a Appleovi istraživači smatraju da bi se njihova kombinacija mogla – uz napredne algoritme – analizirati na način da se otkriju znakovi mentalnih stanja ili bolesti. Tako bi iPhone u budućnosti mogao svoje korisnike upozoravati na to da su pali u depresiju (ili da tek u nju ulaze), ali i na smanjenje njihovih kognitivnih sposobnosti.

iPhone za rano otkrivanje autizma

Osim toga, kamere iz iPhonea, svake godine sve naprednije i bolje, mogle bi snimati i lica djece kako bi na njima otkrivale razne uzorke povezane s autizmom. Ovaj projekt provodi se u suradnji sa sveučilištem Duke. Tehnologija bi funkcionirala tako da algoritmi putem kamera prate dječje lice i analiziraju način i vrijeme koje mu treba da se usredotoči. Jedan od simptoma autizma je upravo gubitak pažnje, pa istraživači smatraju kako bi se ti znakovi mogli zapaziti upravo putem mobitela.

Ove studije koje Apple provodi u suradnji sa znanstvenicima ne moraju nikada zaživjeti u praksi, no WSJ isto tako napominje da je kompanija ranije provodila nekoliko sličnih studija vezanih za zdravlje srca, pa je u konačnici u Apple Watch ugradila mogućnosti EKG-a i praćenja raznih kardio funkcija.