Audioengine A5+ - Zvuk za pet plus

Ako vas u džepu žulja tri i kusur tisuće kuna, zašto ih ne uložiti u upravo vrhunske aktivne zvučnike?

Davor Šuštić četvrtak, 18. siječnja 2018. u 07:00
SPECIFIKACIJE
Zvučničke jedinice 0,75” visokotonac + 5” woofer
Pojačalo 2x 50 W RMS
Frekvencijski odaziv 50 Hz – 22 kHz
Konektori 3,5 mm, RCA ulaz i izlaz
Dimenzije i masa (po zvučniku) 27 x 18 x 23 cm / 7 kg
Jamstvo 2 godine

Audioengineovi zvučnici na tržištu postoje dugi niz godina, samo što se donedavno nisu mogli kupiti u Hrvatskoj. Na testiranje modela A5+ potaknula su nas izvrsna iskustva s tvrtkinim malenim zvučnicima HD3 Wireless, na koje se glazba mogla puštati žično, ali i preko Bluetootha. Audioengine A5+ nema ugrađen DAC, niti ne podržava Bluetooth. Radi se o klasičnim aktivnim zvučnicima, koje pomoću 3,5-milimetarskog ili RCA konektora valja povezati sa zvučnom karticom ili eksternim DAC-om. Integrirano pojačalo klase AB isporučuje 50 W (RMS) snage po kanalu, što je dovoljno za ozbiljno prodrmati onoga tko ih odluči postaviti pored računala, ali i za manje dnevne boravke, za koje je A5+ također vrlo pogodan. Ako dosad nije bilo očito, zvučničke kutije Audioenginea A5+, načinjene od MDF-a (prerađeno drvo srednje gustoće), veće su od onih kod malenog modela HD3 – kevlarski woofer je 5-inčni, a iznad njega se nalazi 0,75-inčni visokotonac sa svilenom kupolom. Još uvijek se, doduše, ne radi o golemim zvučnicima. Visina im je oko 27, a širina 18 centimetara, stoga neće izgledati čudno i nezgrapno pored standardnog 24-inčnog monitora.

Premda zvučnike možete spojiti na linijski izlaz integrirane zvučne kartice, još će bolje zvučati kad se upare s iole kvalitetnijim DAC-om. Izvor zvuka može biti bilo koji uređaj s 3,5-milimetarskim ili RCA konektorima
Premda zvučnike možete spojiti na linijski izlaz integrirane zvučne kartice, još će bolje zvučati kad se upare s iole kvalitetnijim DAC-om. Izvor zvuka može biti bilo koji uređaj s 3,5-milimetarskim ili RCA konektorima

Zvučnici A5+ dostupni su u nekoliko boja – crnoj (Black Satin), bijeloj (Hi-Gloss White) i boji drva (Solid Natural Bamboo). Za bijelu izvedbu, koju smo imali prilike testirati, valja naglasiti da ima sjajni finiš, što vam iz fotografija možda neće biti posve očito. Zbog toga izgledom pomalo odskače od estetike modernog hardvera, koji redovito biva izveden u mat varijantama crne, bijele ili neke druge boje.

Izuzev zvučničkih jedinica, desni zvučnik sprijeda nema ništa, a na lijevom se nalaze nenametljiva bijela LED-ica, koja nam konstantnom svjetlošću govori da zvučnik radi, a treperenjem ukazuje da je zvuk privremeno isključen, zatim infracrveni prijamnik (omogućuje korištenje priloženog daljinskog upravljača) te kotačić za glasnoću. Dotični se može pritisnuti kao tipka, što privremeno isključuje zvuk (mute). Preciznošću ne oduševljava, ponajviše zato što glasnoću zvuka ponekad u prvi mah počne mijenjati u smjeru suprotnom od željenog. Primjerice, poželite ga utišati te počnete okretati kotačić ulijevo – dogodit će se da zvuk prvo bude za jedan stupanj glasniji, a tek nakon toga postaje tiši. Ne radi se o velikoj mani, niti zapravo ne možemo sa sigurnošću reći da će biti prisutna kod svih primjeraka ovih zvučnika, ali svejedno smo dužni prijaviti da je kod testiranog modela postojala.

Daljinski upravljač omogućava da glasnoću zvuka reguliramo iz kauča, što je odlična stvar u slučaju da se zvučnici ne postave pored računala, već u dnevni boravak
Daljinski upravljač omogućava da glasnoću zvuka reguliramo iz kauča, što je odlična stvar u slučaju da se zvučnici ne postave pored računala, već u dnevni boravak

Što se konektora tiče, poredani su po stražnjem dijelu lijevog zvučnika. Ovdje nalazimo 3,5-milimetarski analogni ulaz, RCA ulaz i izlaz, kao i dva konektora koja ćemo iskoristiti da bismo, pomoću priloženog kabela, lijevi zvučnik povezali s desnim. Tu je još i napajani USB port (5 V, 0,5 A), iskoristiv za, primjerice, punjenje baterije mobitela. Doduše, kako današnje mobilne uređaje uglavnom treba hraniti s više struje, na spomenuti USB port najbolje je zaboraviti.

Akustičke performanse ovih zvučnika ono su što će vas natjerati da zaboravite na njihove sitnije mane, poput nesavršenog potenciometra za glasnoću i slabašnog USB konektora. Ostali smo zadivljeni čistoćom, bogatstvom i mesnatošću zvuka koji iz njih izlazi. Ugođeni su tako da zvuče poput punokrvnih hi-fi bookshelfova, što znači da impresioniraju toplinom srednjeg tonskog područja, ali i preciznošću visokih frekvencija, koje baš nikad iz jasno definiranih ne prelaze u blago naporne. Bas je izvrstan – moćan, mesnat, brz, čvrst i udaran, a samim time, upravo onakav kakvim ga preferiramo. Pripazite da im ostavite barem tridesetak centimetara prostora od stražnjeg zida, jer je bas refleksni port smješten otpozadi.

Odlično se drže čak i kad vam situacija ne dozvoljava da ih slušate glasno. Mnogi aktivni zvučnici padaju na ovome testu te prilikom tihog slušanja bivaju ubitačno dosadni. Audioengineove zvjerke nemaju takvih problema. Jednostavno, ovi su zvučnici izvanredno zabavni za slušanje i uživat ćete u svakoj sekundi njihova korištenja. Smatrate li se zahtjevnijim slušačem, bezrezervno vam ih možemo preporučiti.

Audioengine A5+

  • Izvrsna kvaliteta zvuka bez obzira na glasnoću slušanja
  • Priloženi daljinski upravljač olakšava korištenje iz kauča
  • Povremeno ćudljivo ponašanje potenciometra za glasnoću
  • Preniska amperaža USB porta za punjenje mobilnih uređaja
Zvuk 10
Izrada 7
Povezivost 10
UKUPNI DOJAM 10
Cijena 3.589 kn Prikaži sve cijene Ustupio: Ronis