Toyota u prodaju pustila električni romobil-tricikl C+walk T

Jednostavno, uspravno baterijsko električno vozilo s tri kotača novi je proizvod razvijen u skladu s Toyotinim motom "Mobilnost za sve", a namijenjen je kretanju u pješačkim zonama

Sandro Vrbanus nedjelja, 10. listopada 2021. u 12:50

Toyota Motor Corporation je predstavila C+walk T, uspravnu izvedbu njihove serije vozila C+walk za pješačke zone. C+walk T je uspravno, baterijsko električno vozilo s tri kotača s niskim, ravnim postoljem, visokim tek 150 mm, radi lakšeg penjanja i silaska. Konstruirano je tako da bude udobno u korištenju u pješačkim zonama, a omogućava usporedno kretanje i komunikaciju s pješacima. Povrh toga što nije štetno za okoliš, ovo vozilo zauzima gotovo jednak prostor kao i jedna osoba te se kreće brzinom uobičajenog ljudskog hoda.

Korisnici mogu podesiti najveću brzinu kretanja i odabrati jednu od pet različitih postavki brzine u rasponu od 2 do 6 km/h te dodatnu postavku za brzinu do 10 km/h. C+walk T je opremljen i tehnologijom za otkrivanje prepreka koja pomaže u izbjegavanju sudara s preprekama ili pješacima.

Iz Toyote kažu da se ovo prijevozno sredstvo može koristiti i za kretanje u velikim skladištima ili industrijskim pogonima. Pogodan je i za zaštitare, a može se koristiti i za obilaske parkova i drugih površina. Isto tako namijenjen je starijim osobama te osobama s poteškoćama u kretanju. Unutar serije C+walk Toyota trenutačno razvija i izvedbu sa sjedalom te izvedbu za spajanje s invalidskim kolicima.

C+walk T se proizvodi u tvornici Toyoda Iron Works, ima istosmjerni motor bez četkica te litij-ionsku bateriju i pogon na prednje kotače. Maloprodajna cijena (ovisno o modelu) kreće se, preračunato, od 19.850 do 20.600 HRK, a u Japanu ga se može kupiti od 1. listopada.

Performanse usklađene s pješacima

C+walk T koristi elektromotore u kotačima: istosmjerni elektromotor bez četkica je smješten u prednjem kotaču i osigurava mirno ubrzavanje, usporavanje i skretanje. Pri uobičajenoj brzini ljudskog hoda ovo vozilo može prijeći približno 14 km bez dodatnog punjenja baterije. Litij-ionska baterija u potpunosti se napuni za približno 2,5 sata uz pomoć punjača koji se isporučuje uz vozilo, na izmjeničnu struju od 100 V

C+walk T ima jedan prednji i dva stražnja kotača. Kad je upravljani kotač zakrenut za maksimalnih 90 stupnjeva, vozilo se može okrenuti u mjestu, s najmanjim polumjerom okretanja od samo 0,59 m.

Zahvaljujući ukupnoj duljini od 700 mm i ukupnoj širini 450 mm C+walk T zauzima gotovo podjednako mjesta kao i jedna osoba. Konstruiran je za vožnju u uspravnom položaju radi neometane komunikacije s drugim osobama.

Ručicama gasa na jednoj ili drugoj strani upravljača na C+walk T korisnik pokreće, ubrzava, usporava i zaustavlja vozilo, ili ga pokreće u vožnju unatrag
Ručicama gasa na jednoj ili drugoj strani upravljača na C+walk T korisnik pokreće, ubrzava, usporava i zaustavlja vozilo, ili ga pokreće u vožnju unatrag