Osnovan je najveći fond za kriptoulaganja u svijetu

Fond rizičnog kapitala Paradigm objavio je kako ima na raspolaganju čak 2,5 milijarde američkih dolara koje planiraju uložiti u projekte vezane uz kriptovalute u svim dijelovima svijeta i fazama razvoja

Sandro Vrbanus utorak, 16. studenog 2021. u 06:00

Poduzetnici, startupaši, devloperi i inženjeri – bavite li se kriptovalutama i s njima povezanim tehnologijama, ovo je vijest za vas. Fond rizičnog kapitala Paradigm objavio je kako će u novu generaciju kompanija, tehnologija, ideja i protokola iz kriptosvijeta uložiti čak 2,5 milijarde američkih dolara. Ovaj su iznos ubacili u svoj novi fond koji će funkcionirati paralelno s njihovim dosadašnjim investicijskim aktivnostima.

2,5 milijarde za token aplikacije

Paradigm su pokrenuli suosnivač Coinbasea Fred Ehrsam i bivši član velikog investicijskog fonda Sequoia Capital, Matt Huang. Izvorno im je plan bio prikupiti 1,5 milijarde dolara, no interes ulagača bio je daleko veći pa su u samo mjesec dana prikupili spomenute 2,5 milijarde za ulaganja.

Ehrsam ističe kako smatra da aplikacije vezane uz digitalne tokene imaju najbolju budućnost i najviše prostora za rast. Prema njemu, najveće organizacije svijeta u dogledno će vrijeme biti pogonjene tokenima, baš kao što su danas internetske kompanije pogonjene računalnim mrežama.

Fred Ehrsam, Matt Huang
Fred Ehrsam, Matt Huang

Misija nove runde ulaganja bit će ista kao i prije: biti jedan od prvih na tržištu i pružiti pomoć i kapital poduzetnicima i kriptozajednici. Novac koji će biti uložen u ovom valu investicija otići će novim idejama i kompanijama u svim fazama razvoja i neće biti geografski ograničen. "Ako ste poduzetnik na prvim linijama razvoja kripta, javite nam se", poručuju iz ovog fonda.

Investicijski fond Paradigm osnovan je 2018. godine i do sada je uložio, i oplodio, preko 10 milijardi dolara. Ulagali su i do sada velikim dijelom u kriptotržište i kompanije koje se njime bave, a pojedinačna su im ulaganja u širokom rasponu, od jednog, pa sve do preko stotinu milijuna dolara. U investicijskom portfelju su im imena poput Coinbasea, Diema, FTX Tradinga i još gotovo 40 manje poznatih kompanija i projekata.