Po našoj priči o korištenju Commodorea 64 u ratnom Vukovaru snimljen dokumentarni film

Članak koji smo objavili na našem portalu prije četiri godine poslužio je kao inspiracija za dokumentarni film o domišljatosti kojom je staro računalo s modemima i radiostanicama pretvoreno u koristan alat

Sandro Vrbanus srijeda, 17. studenog 2021. u 17:54

Prije četiri godine, nekoliko dana uoči Dana sjećanja na Vukovar, pozornost nam je privukla zanimljiva, do tada neispričana priča o korištenju rudimentarne informatičke tehnologije za vrijeme Domovinskog rata. Neočekivani "junak" ove priče bio je Commodore 64, s čijim smo vlasnikom tada pričali o događajima iz 1991. godine.

"Uz klasične radio veze koje je svako mogao prisluškivati, pogotovo neprijateljske snage, moj otac se dosjetio da bi u ovom slučaju dobro poslužio spomenuti paket radio. Pokupio je svu opremu od kuće, spakirao na zadnje sjedalo golfića i odvezao direktno u podrum Mimoze – upravne zgrade PIK-a Đakovo. S kolegama radioamaterima i elektroničarima, programerima, nakon što im je objasnio koje su sve mogućnosti ove tehnologije, smislili su plan. Komodorac je spojen putem paket radio modema na očevu radiostanicu Kenwood TR-7850, svi podaci koji su slani su bili kodirani tada impresivnom 128-bitnom enkripcijom, i slani u vukovarski stožer", pričao nam je tada Danko Kočiš, koji je u vrijeme ratnih zbivanja bio još dječak.

S weba na film

Našu priču pročitao je tada i filmaš Tomislav Brdjanović. "Ideju za film pronašao sam slučajno čitajući jedan članak na Internetu u kojem je rečeno da se Komodorac koristio kao komunikacijski stroj u bitci za Vukovar i to za vrijeme opsade kao jedini sigurni kanal komunikacije. Odmah sam ostao paf, jer imam osobnu priču s Vukovarom", kazao je nedavno za Večernji.

Hakeri rata

S kolegom Nikolom Kuprešaninom krenuo je u istraživanje ove teme i kroz nekoliko godina snimio "drugačiji" film o Vukovaru i Domovinskom ratu, koji se bavi amaterskom informatičkom temom i sustavom kriptirane komunikacije koja je osmišljena u nuždi.

Rezultat njihovog rada je dokumentarni film Hakeri rata, priča o zaboravljenoj, ali uzbudljivoj epizodi obrane Vukovara. Hrvatska radiotelevizija prikazat će ovaj film večeras, 17. studenoga, u 21:05 na prvom programu HRT-a.

Scenaristi i redatelji su Nikola Kuprešanin i Tomislav Brdjanović, a direktor fotografije Lutvo Mekić. Grafička animacija: Saša Jungić, glazba: Dušan MaksimovskiVladimir Krajač i Aco Škrinjar.