Britanci iz mora izvukli srušeni F-35, uhitili marinca koji je objavio video

Iz Ministarstva obrane Ujedinjenog Kraljevstva potvrđeno je kako je iz Sredozemnog mora izvučena olupina višenamjenskog borbenog aviona F-35, a član posade koji je podijelio video nesreće uhićen je

Sandro Vrbanus srijeda, 8. prosinca 2021. u 17:27

Stotinjak milijuna funti vrijedan višenamjenski borbeni zrakoplov Lockheed Martina, F-35B Lightning II, koji je 17. studenoga s nosača aviona HMS Queen Elizabeth pao u Sredozemno more, pronađen je, a njegova je olupina ponovno u rukama Kraljevske mornarice. Potvrđeno je to ovoga tjedna iz Ministarstva obrane Ujedinjenog Kraljevstva.

U međuvremenu se doznalo i to kako je ovaj F-35 bio završio na dnu mora, na dubini od oko 1,6 kilometara, negdje na istoku Sredozemnog mora. Po nesreći pilot je spašen i prošao je bez značajnijih ozljeda, a odmah je bila pokrenuta i velika međunarodna akcija potrage za olupinom, kako ona ne bi pala u tuđe (čitaj: ruske) ruke. U potrazi su pomogli i Ratna mornarica SAD-a, koja je na lokaciju poslala brod za spašavanje s velikih dubina iz svoje baze u Španjolskoj, kao i talijanska Mornarica.

Akcija traganja trajala je oko dva tjedna, a izvlačenje olupine s morskog dna još oko tjedan dana, kažu iz Ministarstva obrane. Prilikom izvlačenja spašena je cijela olupina zrakoplova, pa nema bojazni da bi bilo kakva tajna ili osjetljiva oprema mogla biti kompromitirana. Neslužbeno se doznaje kako je nesreći kumovala jednostavna cerada, kišni pokrov, koji je prilikom polijetanja usisan u motor zrakoplova.

Uhićen leaker

Javnost je o ovoj nesreći bila tek šturo obaviještena, no događaj je dospio u žarište interesa kada se društvenim mrežama počeo širiti video zapis pada F-35 u more. On je snimljen s ekrana nadzornog sustava, da bi potom završio u jednoj WhatsApp grupi marinaca, odakle je vrlo brzo završio i u javnosti. Član posade koji je "zaslužan" za curenje ovog videa uhićen je, doznaju britanski mediji.

Video je i dalje dostupan online…