Britanski F-35 pri polijetanju s nosača aviona pao u more, procurio video

Društvenim mrežama kruži video, koji tamo vjerojatno nije trebao završiti, a prikazuje neuspjelo polijetanje britanskog borbenog aviona F-35 negdje u Sredozemnom moru

Sandro Vrbanus utorak, 30. studenog 2021. u 17:47

Ranije ovog mjeseca Velika Britanija prvi je puta izgubila jedan svoj borbeni avion tipa F-35. Dogodilo se to u Sredozemnom moru 17. studenoga, kada je, prema riječima britanskoga Ministarstva obrane, ovaj mlažnjak pao u more "tijekom rutinskih operacija". O slučaju je odmah bila pokrenuta i istraga, a sada je na društvenim mrežama osvanuo i video zapis.

Video iz WhatsApp grupe

On je, navodno, procurio iz jedne WhatsApp grupe u kojoj su ga razmjenjivali britanski marinci, a zabilježen je nadzornom kamerom s palube nosača aviona HMS Queen Elizabeth, Kraljevske mornarice. Snimku s te kamere netko je s računalnog ekrana snimio mobitelom i proslijedio dalje, a očito je da nije dugo trebalo da sve završi u javnosti.

O incidentu se zna tek da se dogodio toga dana oko 10 sati u međunarodnim vodama, kao i da je pilot spašen, budući da se u posljednji trenutak uspješno katapultirao. Ono što se dogodilo jest značajno usporavanje zrakoplova prilikom nailaska na uzletnu rampu piste, uslijed čega on – umjesto polijetanja – pada u more. Na samom kraju vidi se i slijetanje pilota padobranom u more te brza reakcija posade s palube koja je odmah pohitala vidjeti što se dogodilo.

Istraga je u tijeku, a Mornarica se bavi i spašavanjem olupine izgubljenog zrakoplova. Ovime je flota zrakoplova F-35 Ujedinjenog Kraljevstva smanjena s 24 na 23 primjerka Lockheed Martina F-35B Lightning II.

Na ovom se nosaču aviona inače nalazilo osam ovakvih aviona u vlasništvu Ujedinjenog Kraljevstva te još deset iz sastava američkog Mornaričkog korpusa. U posljednjih šest mjeseci obavili su preko dvije tisuće polijetanja i slijetanja bez većih incidenata.

Besplatna dostava

Intel

HP 250 G8

Core i5 1135G7,8GB, 512GB SSD, Iris Xe Graphics, 15.6" FHD IPS, Windows 10

5399 kn 5899 kn Kupi


Prijenosni zvučnici priznatih svjetskih brendova!

JBL, MARSHALL, HARMAN/KARDON

Ronis je dom najboljim svjetskim brendovima. Otkrij vrhunski zvuk, uvijek i svugdje. Provjeri ponudu!

Kupi

Prijenosni BT zvučnik

ACOUSTIC ENERGY Aego BT2

Podržava 4.2 i APT-X nisku latenciju, USB punjač i mikrofon za “handsfree” pozive, dvostruki 2,5-inčni driveri, do 36 sati trajanja baterije, snage 40 W RMS.

1.359 kn 2.299 kn Kupi

On-ear BT slušalice

MARSHALL Major III

Legendarni Marshall zvuk s dinamičkim 40mm driverima koji su prilagođeni za poboljšani odziv basova, do 30 sati bežične reprodukcije, kontrolni gumb, odvojivi 3.5mm kabel, 20Hz-20kHz, 32 ohma.

899 kn 1.099 kn Kupi