Britanski F-35 pri polijetanju s nosača aviona pao u more, procurio video

Društvenim mrežama kruži video, koji tamo vjerojatno nije trebao završiti, a prikazuje neuspjelo polijetanje britanskog borbenog aviona F-35 negdje u Sredozemnom moru

Sandro Vrbanus utorak, 30. studenog 2021. u 17:47

Ranije ovog mjeseca Velika Britanija prvi je puta izgubila jedan svoj borbeni avion tipa F-35. Dogodilo se to u Sredozemnom moru 17. studenoga, kada je, prema riječima britanskoga Ministarstva obrane, ovaj mlažnjak pao u more "tijekom rutinskih operacija". O slučaju je odmah bila pokrenuta i istraga, a sada je na društvenim mrežama osvanuo i video zapis.

Video iz WhatsApp grupe

On je, navodno, procurio iz jedne WhatsApp grupe u kojoj su ga razmjenjivali britanski marinci, a zabilježen je nadzornom kamerom s palube nosača aviona HMS Queen Elizabeth, Kraljevske mornarice. Snimku s te kamere netko je s računalnog ekrana snimio mobitelom i proslijedio dalje, a očito je da nije dugo trebalo da sve završi u javnosti.

O incidentu se zna tek da se dogodio toga dana oko 10 sati u međunarodnim vodama, kao i da je pilot spašen, budući da se u posljednji trenutak uspješno katapultirao. Ono što se dogodilo jest značajno usporavanje zrakoplova prilikom nailaska na uzletnu rampu piste, uslijed čega on – umjesto polijetanja – pada u more. Na samom kraju vidi se i slijetanje pilota padobranom u more te brza reakcija posade s palube koja je odmah pohitala vidjeti što se dogodilo.

Istraga je u tijeku, a Mornarica se bavi i spašavanjem olupine izgubljenog zrakoplova. Ovime je flota zrakoplova F-35 Ujedinjenog Kraljevstva smanjena s 24 na 23 primjerka Lockheed Martina F-35B Lightning II.

Na ovom se nosaču aviona inače nalazilo osam ovakvih aviona u vlasništvu Ujedinjenog Kraljevstva te još deset iz sastava američkog Mornaričkog korpusa. U posljednjih šest mjeseci obavili su preko dvije tisuće polijetanja i slijetanja bez većih incidenata.

📢 TOP!

TOP!

HP ponuda

Veliki izbor vrhunskih HP laptopa za igru, multimediju i rad ćekaju te u Linksu!

Od 2399 kn Kupi


Prijenosni BT zvučnik

HARMAN KARDON Citation 200

Vrhunski dizajn i sofisticiranost, HD zvuk, streaming putem WiFi ili BT veze, IPX4, do 8 sati reprodukcije, 40Hz–20kHz, 50W RMS, >80dB.

2.699 kn Kupi

Gramofon sa EBLT pogonskim remenom

REGA Planar 2

RB220 tonarma, 24 V motor niske buke i vibracija, Rega Carbon MM zvučnica, tanjur poboljšane preciznosti 'Optiwhite' 10 mm.

4.649 kn Kupi

5.2-kanalni 8K AV prijemnik

DENON AVR-S660H

Glasovna kontrola i ugrađeni HEOS®, vrhunsko 3D audio iskustvo, bežični streaming glazbe, BT, WiFi, Dolby TrueHD ili DTS-HD Master Audio 5.1 surround zvuk, podržava najnovije HDMI specifikacije.

4.549 kn Kupi