Već se planira nasljednik teleskopa James Webb, radnog naziva LUVOIR

Dok najnoviji svemirski teleskop krstari prema svojem "parkiralištu" u svemiru, pogledajmo i kako bi mogao izgledati njegov nasljednik, svemirski teleskop za kraj 2030-ih godina

Sandro Vrbanus nedjelja, 2. siječnja 2022. u 10:55

Znanstvena javnost je ovih dana usmjerena prema svemiru, gdje se trenutačno odvija složena operacija rasklapanja svemirskog teleskopa James Webb. On je, kako smo već pisali, iznimno dobro odradio lansiranje i korekcije putanje, pa će mu ukrcano gorivo omogućiti rad i duži od planiranih 10 godina. No, iako produžen, životni mu je vijek i dalje ograničen, pa znanstvenici već gledaju što bi ga moglo zamijeniti.

Širok spektar promatranja

Prema NASA-inim planovima, koji postoje već nekoliko godina, sve naučeno u razvoju sklopivog svemirskog teleskopa Webb moći će biti iskorišteno i za izradu njegovog nasljednika. On za sada živi tek kao koncept radnog imena LUVOIR (ne, nije riječ o nekom francuskom znanstveniku tog prezimena, već je naziv kratica za Large UV/Optical/IR Surveyor).

Kao što se vidi iz pojašnjenja imena, ovaj teleskop trebao bi imati mogućnost snimanja svemira u vrlo širokom spektru svjetlosti, od infracrvenog do ultraljubičastog, a osnovne bi mu misije bile traganje za nastanjivim planetima izvan Sunčeva sustava, detaljnije proučavanje planeta i satelita unutar njega, kao i rasvjetljavanje novih detalja oko nastanka svemira i formiranja prvih galaksija (kao, uostalom, i kod Webba).

Modularni dizajn

Izvedbom bi LUVOIR podsjećao na Webb, no primarno bi mu se zrcalo sastojalo od značajno više šesterokutnih segmenata, čak i do njih 36, imalo bi promjer 8 ili 15 metara, ovisno o mogućnostima rakete koja bi ga lansirala, a toplinski bi štit također bio značajno veći nego kod Webba, iako sličnog koncepta.

Usporedba zrcala Hubblea, Jamesa Webba i predloženog projekta LUVOIR
Usporedba zrcala Hubblea, Jamesa Webba i predloženog projekta LUVOIR

Konstrukcija teleskopa omogućila bi izvedbu više njegovih varijanti na istim principima, u svemiru bi se također orbitirao oko Lagrangeove točke L2, no, za razliku od Webba, plan je da LUVOIR bude u potpunosti "popravljiv", tj. da mu se budućim misijama mogu produživati životni vijek i dodavati nove mogućnosti.

Cijene i rokovi

NASA trenutačno procjenjuje da bi izgradnja teleskopa LUVOIR mogla koštati između 18 i 24 milijarde dolara, ovisno o tome za koju se verziju odluče. Podsjetimo, Webb je koštao 9,7 milijardi dolara kroz gotovo 30 godina.

Aktualni planovi kažu da bi novi teleskop u svemir trebao poletjeti tijekom 2030-ih godina, a najrealističnije procjene govore da bi se to moglo dogoditi 2039. ili 2040. godine. Naravno, prođe li s Webbom sve u redu i izdvoje li SAD dovoljno sredstava za njegov razvoj.