Teleskopu Webb ide dobro: precizno lansiranje produžilo mu životni vijek

NASA se pohvalila kako su nakon lansiranja svemirskog teleskopa James Webb morali načiniti tek manje korekcije putanje, što je potrošilo manje goriva nego je bilo planirano

Sandro Vrbanus četvrtak, 30. prosinca 2021. u 06:00

Nakon uspješnog lansiranja na sam Božić i prvih faza leta te rasklapanja toplinskog štita, NASA-ina kontrola misije svemirskog teleskopa James Webb odaslala mu je naredbe za dvije manje korekcije putanje. Te su korekcije bile manje od onih planiranih, odnosno teleskop je morao relativno malo skretati s kursa dobivenoga prilikom lansiranja.

Za sada iznad očekivanja

Precizno lansiranje je, dakle, dovelo do toga da teleskop potroši manje goriva za ove korekcije. Samim time za nastavak rada ostalo mu je značajno više goriva, pa iz NASA-e već sada kažu kako će njegove znanstvene operacije moći potrajati "značajno duže" od originalno planiranih najviše deset godina. Podsjetimo, Webb je projektiran tako da mu gorivo izdrži najmanje 5,5, a idealno 10 godina. S najnovijim razvojem događaja to bi se moglo produžiti za još koju godinu, a koliko točno, vjerojatno ćemo doznati u narednim mjesecima.

Lansiranje raketom Ariane 5 je, kažu, preciznošću nadmašilo zahtjeve koje je misija Webb postavila pred svemirsku kompaniju Arianespace. Osim što je smanjilo potrebu za korekcijama putanje, ono je omogućilo teleskopu da nekoliko minuta ranije započne s automatiziranom operacijom rasklapanja svojih fotonaponskih ploča.

Trenutačno se Webb nalazi u fazi rasklapanja toplinskog štita. Ona se vodi ručno sa Zemlje i potrajat će još otprilike 5 dana. Narednim tjednima rasklopit će se zrcala, a teleskop bi u točku L2 trebao stići krajem siječnja, točnije 29 dana nakon lansiranja. Njegov napredak možete pratiti na stranicama NASA-e.