Tehnologije

Amerikanci dovršavaju Frontier, najbrže egzaskalarno računalo na svijetu

Mladen Smrekar srijeda, 5. siječnja 2022. u 06:00

Nakon problema s nabavom dijelova, u Nacionalnom laboratoriju Oak Ridge u Tennesseeju ove bi godine trebalo proraditi superračunalo koje obavlja 1,500.000.000.000,000.000 operacija u sekundi

Ima tome skoro četiri godine otkako je u Nacionalnom laboratoriju Oak Ridge u Tennesseeju instalirano novo superračunalo čiji je teoretski vršni kapacitet bio gotovo 200 petaflopsa, a to je 200 tisuća trilijuna operacija s pomičnim zarezom u sekundi. U to je vrijeme Summit je bio najmoćnije superračunalo na svijetu; u međuvremenu taj mu je primat odnijelo japansko superračunalo Fugaku, o čemu smo pisali u Bugu.

Sedam puta moćniji od Summita

Potražnja za uslugama superračunala u Oak Ridgeu brzo je nadmašila čak i ovaj kolosalni stroj pa je jedino rješenje bilo izgraditi još brže superračunalo - Frontier. Kada napokon proradi, imat će vršni teoretski kapacitet veći od 1,5 exaflopsa.

Frontier će imati vršni teoretski kapacitet veći od 1,5 exaflopsa
Frontier će imati vršni teoretski kapacitet veći od 1,5 exaflopsa

Frontier će biti više od sedam puta moćniji od Summita, a pritom će koristiti samo dvostruko više energije. Očekuje se da će Frontier crpiti 29 megavata, dovoljno da napaja grad veličine Cupertina u Kaliforniji, ili hrvatske Pule. Učinkovitost proizlazi iz smještanja što više računalnog hardvera u sve manji prostor...

"Svaki računalni ormarić teži koliko i kamionet pune veličine", objašnjava voditelj projekta Justin Whitt za IEEE Spectrum. "To je zato što su pločasti serveri visoke gustoće pokretani AMD EPYC procesorima optimiziranim za HPC i AI i Radeon Instinct GPU akceleratorima, namjenski izrađenim za potrebe egzaskalarnog računalstva."


Frontier je već trebao raditi, ali je puštanje u pogon pomaknuto zbog problema u lancu opskrbe, izazvanih pandemijom. Intelovi problemi s nabavom procesora i GPU-a odgodili su i pokretanje Aurore, drugog planiranog superračunala koje će biti instalirano u Nacionalnom laboratoriju Argonne u Illinoisu. 


Različita mjerila

Tehničari u Oak Ridgeu vjeruju da će Frontier biti potpuno operativan i dostupan korisnicima u sljedećim mjesecima. Amerikanci vjeruju da će tada opet imati najbrže računalo na svijetu. 

Tehničari u Nacionalnom laboratoriju Oak Ridge sastavljaju masivne police za  superračunalo Frontier
Tehničari u Nacionalnom laboratoriju Oak Ridge sastavljaju masivne police za superračunalo Frontier

Japanski Fugaku postigao je dva exaflopsa s različitim mjerilom, objašnjava Jack Dongarra sa Sveučilišta Tennessee, jedan od stručnjaka koji stoji iza liste Top500. Te se ljestvice temelje na mjerilu koje uključuje 64-bitne izračune s pomičnim zarezom.

No, ističe Dongarra. superračunala se sve više koriste i za treniranje dubokih neuronskih mreža, gdje je  dovoljna i 16-bitna preciznost. Uostalom, tu je i Folding@Home, projekt distribuiranog računala namijenjen simulaciji savijanja proteina koji je u ožujku 2020. prešao exaflop barijeru.

Amerikanci postavljaju svoje prvo egzaskalarno računalo, pitanje je čime doista raspolažu Kinezi
Amerikanci postavljaju svoje prvo egzaskalarno računalo, pitanje je čime doista raspolažu Kinezi

Tajnovita kineska egzaskalarna računala 

No, prema uobičajenim mjerilima koja se koriste za izradu Top500 ljestvice, nijedno superračunalo još se ne kvalificira kao egzaskalarni stroj. Frontier je na putu bude prvi. Doduše, priča se da Kinezi imaju barem jedno, ako ne i dva egzaskalarna superračunala. Ako je to istina, može se samo spekulirati o tome zašto Kinezi takvu informaciju nisu objavili uz veliku pompu.

Jedna teorija kaže da su kineski dužnosnici zabrinuti da bi priznanje postojanja takvih superračunala uspaničilo Amerikance koji bi mogli ograničiti izvoz određenih tehnologija u Kinu. No, sve su to samo nagađanja, a Frontier će uskoro postati stvarnost.