John Deere na CES dovezao autonomni traktor

Pomalo neuobičajena premijera na ovogodišnjem CES-u. Na autonomne smo taksije i druga vozila već pomalo naviknuti, no ovo je prvi puta da se javnosti predstavlja – traktor koji ne treba vozača

Sandro Vrbanus četvrtak, 6. siječnja 2022. u 06:00

Prometni znakovi, raskrižja, semafori, pješaci, parking mjesta, drugi automobili u prometu… sve su to problemi koje moraju savladati autonomni automobili, želimo li da oni zaista počnu samostalno prometovati našim gradovima. No, maknemo li se izvan grada i pogledamo na oranicu – niti jednoga od tih problema nema, pa je donekle i logično, koliko god bilo neobično, da je John Deere na ovogodišnji CES dopremio – autonomni traktor.

Američki proizvođač pohvalio se u Las Vegasu, na sajmu potrošačke elektronike, potpuno autonomnim poljodjelskim traktorom koji je već spreman za serijsku proizvodnju, a u prodaju bi trebao biti pušten do kraja godine. Traktor je kombinacija njihovog modela 8R i tehnologije TruSet za automatizirano upravljanje priključcima, kao i GPS-a i tehnologije autonomnog upravljanja vozilom.

Misija: nahraniti svijet

Ovaj traktor ima misiju, kako navode iz John Deerea, nahraniti svijet. Svjetska će populacija do 2050. godine dostići oko 10 milijardi ljudi, što će potrebe za hranom u odnosu na danas povećati za oko 50%. K tome, poljoprivrednici će se naći u situaciji u kojoj moraju povećavati proizvodnju i kapacitete, a da pritom neće imati na raspolaganju dovoljno radnika. Uz to, izazov predstavljaju i klimatske promjene, varijacije u kvaliteti tla, prisustvo korova i slične, pa uz sve te izazove farmeri neće imati mogućnost obrađivati zemlju na idealan način i u idealno vrijeme. I tu na scenu stupa automatika u vožnji traktora.

John Deereov autonomni traktor opremljen je sa šest pari kamera, koje snimaju u 360° oko njega, otkrivaju prepreke i izračunavaju udaljenosti od njih. Slika se obrađuje uz pomoć neuronskih mreža i upravlja traktorom, GPR i ugrađeni geofencing mu provjeravaju trenutačni položaj, s razinom pogreške manjom od jednog inča. Kao takav, može zemlju obrađivati bilo kada i bio gdje, prema potrebi i 24 sata na dan.

Olakšat će život farmerima

Kako bi koristili njegove mogućnosti autonomne vožnje i rada, vlasnici traktora moraju ga dovesti na željeno polje, i tada mogu napustiti kabinu. Potom će mu putem mobitela konfigurirati geofencing područje (zapravo podignuti virtualne ograde) i zadati naredbe.

Dok traktor odrađuje svoj posao, njegov gazda može nesmetano obavljati svoje druge poslove, a njegov napredak će također pratiti putem mobitela. Tamo će u aplikaciji imati priliku gledati fotografije, video prijenos s polja, kao i svu telemetriju kako bi bio siguran da traktor radi ono što mu je zadano i na pravi način. Moći će čak i upravljati osnovnim funkcijama, određivati primjerice brzinu ili dubinu oranja i slično.

Ako vas je ova priča zainteresirala, cijena traktora mogla bi vas brzo ohladiti. Osnovni model traktora John Deer 8R košta oko 500.000 dolara, a procjenjuje se da će s dodatnom opremom u obliku sustava autonomne vožnje cijena biti oko 10% viša od toga. Kompanija ipak najavljuje da će autonomne traktore prvo iznajmljivati, a tek onda prodavati.