Qualcomm i Microsoft zajednički će razvijati čipove za proširenu stvarnost

Mislili mi da je metaverse budućnost Interneta ili ne, čini se kako sve više kompanija aktivnije ulazi u područje virtualne i proširene stvarnosti. Najnovije u tom nizu su Qualcomm i Microsoft

Sandro Vrbanus nedjelja, 9. siječnja 2022. u 15:39

U sklopu netom završenog CES-a dogodila se i zanimljiva zajednička objava o pokretanju partnerstva između Qualcomma i Microsofta. Američke kompanije ističu da "vjeruju u metaverse", pa će zbog toga početi surađivati na rješenjima koja bi trebala ubrzati prihvaćanje tehnologije proširene stvarnosti u potrošačkom i profesionalnom sektoru.

"Metaverse je budućnost"

Suradnja ovih kompanija već je vidljiva u čipu koji pokreće HoloLens 2, Microsoftov naglavnih za proširenu stvarnost. Ona će sada biti proširena i razvojem specijaliziranih čipova upravo za AR tehnologiju i sve vezano uz nju. Ekosustav koji će se vezivati uz metaverse i proširenu stvarnost tako će biti usko vezan uz ove čipove, a oni će omogućiti nove oblike kompaktnijih naočala, lakših i energetski učinkovitijih, koje će omogućiti korisnicima bolje "uranjanje" u virtualne svjetove.

Iz Qualcomma ističu da su "uzbuđeni što će surađivati s Microsoftom kako bi proširili prihvaćenost AR hardvera i softvera diljem cijele industije". U Microsoftu kažu kako im je cilj "inspirirati i osnažiti druge da zajednički razvijaju budućnost u metaverseu, zasnovanu na povjerenju i inovacijama". Nadaju se i da će njihova suradnja s proizvođačem specijaliziranih čipova pomoći cijeloj industriji da "otključa obećanja metaversea".

Qualcomm inače već ima vlastitu developersku platformu za proširenu stvarnost, nazvanu Snapdragon Spaces, koja se oslanja na njihove čipove, tehnologije praćenja, prepoznavanja i smještanja objekata u proširenoj stvarnosti i snalaženja u kombinacijama virtualnih i stvarnih prostora. Za sada je ona primarno fokusirana na mobitele s Androidom i s njima povezane naočale, a u budućnosti bi, dakle, mogla prijeći i na neko novo Microsoftovo naglavno rješenje.