Teleskop Webb polako "uštimava" zrcala

Poravnanje osamnaest segmenata primarnog zrcala prošlo je i kroz drugu zahtjevnu fazu. Ona su dovedena u položaj iz kojeg će dalje biti fokusirana na istu točku u sekundarnom zrcalu

Sandro Vrbanus nedjelja, 20. veljače 2022. u 20:13

Prije nešto više od tjedan dana doznali smo kako je svemirski teleskop James Webb NASA-inoj kontroli misije poslao svoje prve fotografije. Na njima smo mogli vidjeti da su zrcala "raštrkana", odnosno da je teleskop istu zvijezdu vidio osamnaest puta, a svaki segment glavnog zrcala davao je sliku na drugom mjestu. Uslijedilo je poravnavanje ovih zrcala, kao sljedeći korak, pa sada imamo i vidljive rezultate tog procesa.

Fokusiranje u tri koraka

Inženjeri iz kontrole misije u ovom su koraku identificirali slike svakog od segmenata i doveli ih u planirani položaj, gdje je svaka slika smještena u središe šesterokuta koji odgovara položaju tog segmenta. Rezultat procesa moguće je vidjeti na slikama uz ovaj tekst.

Nakon dovršetka ovog koraka, NASA započinje sa sljedećim, koji se naziva poravnanje segmenata. Cilj je pokretanjem zrcala poništiti sve dodatne "pogreške" u pozicijama segmenata primarnog zrcala, ali i onog sekundarnog, što bi trebalo rezultirati time da se ovih osamnaest točaka individualno fokusira.

Kada završi ovo globalno poravnanje, započet će treća faza, "slaganja slike". U njoj će svih 18 odvojenih slika biti fokusirano na jedno mjesto, u središte sekundarnog zrcala, čime će teleskop dobiti svoju konačnu formu, potrebnu za promatranje dubokog svemira na način na koji to nije mogao činiti niti jedan znanstveni instrument do sada.