Svemirski teleskop James Webb poslao prve fotografije

Prva fotografija svemira daleko je od idealne, ali će poslužiti za daljnje precizno fokusiranje zrcala. Tu je i zanimljiv svemirski "selfie" primarnog zrcala i njegovih osamnaest segmenata

Sandro Vrbanus subota, 12. veljače 2022. u 12:21

Uzbudljivo putovanje svemirskog teleskopa James Webb, najnaprednijeg uređaja te vrste ikada izrađenog, pratili smo još od prije lansiranja, pa sve do njegovog finalnog pozicioniranja u orbitu oko Lagrangeove točke L2, 1,5 milijun kilometara od Zemlje. Ovoga petka NASA je objavila da je Webb načinio još jedan značajan korak prema pokretanju, koje se očekuje kroz nekoliko mjeseci. Prva faza dovođenja 18 segmenata njegovog primarnog zrcala rezultirala je i dobivanjem prve slike. Doduše, nefokusirane i raštrkane, ali ipak slike – svoju prvu zvijezdu Webb je tako zabilježio čak 18 puta.

Dugotrajno "uštimavanje"

Svojim instrumentom Near Infrared Camera (NIRCam), tj. kamerom za snimanje dubokog svemira u bliskom infracrvenom spektru, snimio je zvijezdu, koja se na senzoru pojavila tih 18 puta – po jedna dobivena točka rezultat je refleksije sa svakoga od 18 segmenata zrcala. Jasno je što Webbov tim sada mora učiniti. Potrebno je sve te točke, preciznim pozicioniranjem i orijentacijom svakog segmenta, dovesti u jednu točku, a zrcalo samim time u fokus. To će potrajati oko mjesec dana, kažu iz kontrole misije.

Zvijezda HD 84406 iz konstelacije Velikog medvjeda odabrana je kao prva meta jer ju je lako identificirati i nije okružena zvijezdama sličnog sjaja
Zvijezda HD 84406 iz konstelacije Velikog medvjeda odabrana je kao prva meta jer ju je lako identificirati i nije okružena zvijezdama sličnog sjaja

54 gigabajta za jednu sliku

Da ne pomislite kako je riječ o jednostavnom procesu, evo i nekoliko podataka o ovoj zabilježenoj fotografiji. Ona je snimana kroz razdoblje od 25 sati, počevši s 2. veljače. Tijekom toga Webb je bio preusmjeravan na 156 različitih pozicija oko predviđene lokacije zvijezde i svojim NIRCam senzorima snimio 1.560 fotografija, pri čemu je prikupio 54 gigabajta sirovih podataka. Na kraju se pokazalo da je inicijalna preciznost bila zadovoljavajuća, jer je zvijezdu teleskop bio "ugledao" sa svih 18 segmenata tijekom prvih šest sati promatranja i sa samo 16 ekspozicija.

Točke i njihovi "izvori" na zrcalu
Točke i njihovi "izvori" na zrcalu

U konačnici NASA-ini su stručnjaci spojili ove fotografije u jedan mozaik (vidljiv uz ovaj tekst), koji ima ukupnu rezoluciju od oko 2 milijarde piksela. Proces je detaljnije pojašnjen u priloženom videu.

Osim fotografija koje služe za fokusiranje zrcala, Webb je u svojim prvim danima hvatanja fotona snimio i prvi "selfie". Fotografija njegovog primarnog zrcala nastala je posebnom kamerom unutar senzora NIRCam, koja je namijenjena baš za snimanje ovakvih fotografija u postupku poravnanja zrcala. Na slici vidimo jedan osvjetljeni segment, koji je u tom trenutku reflektirao svjetlost zvijezde, dok ostali i dalje nisu u fokusu.