Autonomni kontejnerski brod samostalno preplovio gotovo 800 kilometara

Umjetna inteligencija navigirala je, upravljala i izbjegavala sudare, dok je 750-tonski kontejnerski brod 40 sati plovio Tokijskim zaljevom, gotovo u potpunosti bez ljudske intervencije

Sandro Vrbanus nedjelja, 15. svibnja 2022. u 11:02

Prvi na svijetu autonomni komercijalni kontejnerski brod uspješno je obavio putovanje dugo gotovo 800 kilometara u prilično prometnim vodama Tokijskog zaljeva. Tijekom te plovidbe, duge 40 sati, 99% vremena brodom je upravljao sustav umjetne inteligencije, zadužen za navigaciju i izbjegavanje sudara.

Brod je za vrijeme plovidbe od Tokijskog zaljeva do zaljeva Ise načinio točno 107 manevara izbjegavanja drugih plovila potpuno autonomno. AI sustav uspio je tako izbjeći bliske susrete s 400-500 plovila, pa je test proglašen uspješnim, pogotovo stoga što je izveden u jednom od najprometnijih pomorskih pravaca na svijetu.

Kontrolni centar
Kontrolni centar

Teretni brod Suzaka vlasništvo je japanskog prijevoznika NYK Line, nosivost mu je 749 tona, a njime upravlja sustav umjetne inteligencije izrađen u kompaniji Orca AI. Taj sustav radi poput ljudskog nadzornika na mostu, dakle ima pristup snimkama u 360° s 18 brodskih kamera, u stvarnom vremenu, po noći i po danu. Na taj način dobiva podatke koji ulaze u sustav upravljanja. Iza svega stoji dobro istrenirani algoritam dubokog učenja, koji je "učio" kako upravljati brodom tijekom proteklih godinu dana.

AI, računalni vid i autonomna vožnja u akciji
AI, računalni vid i autonomna vožnja u akciji

Osim što su svi podaci i snimke bili dostupni AI sustavu, njih je pratila i ljudska kontrola u operativnom centru u Tokiju, za slučaj da je potrebno intervenirati u kormilarenje. "Ova tehnologija ima potencijal transformirati brodarsku industriju", poručili su iz NYK Grupe.

Ranije ove godine Orca AI je testirala svoju tehnologiju autonomne plovidbe i u Panamskom kanalu, o čemu svjedoči video zapis u nastavku: