Bankrotirala Googleova podružnica u Rusiji

Spor ruskih vlasti i Googlea oko moderiranja sadržaja eskalirao je s početkom invazije na Ukrajinu i uvođenjem sankcija. Rusija je sada Googleu presudila zaplijenivši im sredstva na bankovnom računu

Sandro Vrbanus petak, 20. svibnja 2022. u 05:00

Sporovi između Googlea i Rusije počeli su mjesecima prije nego se ova zemlja našla pod sankcijama, a eskalirali su do toga da je jedan potez vladajućih u konačnici presudio Googleovoj ruskoj podružnici. Sve je počelo još ujesen 2021. godine, kada je Google bio kažnjen zbog kršenja zakona o osobnim podacima, tj. zbog toga što se nisu prilagodili zakonu o pohrani ruskih podataka isključivo na poslužiteljima smještenima u toj zemlji.

Drugu, višu, kaznu Rusija je Googleu odredila u prosincu. Tada je Google bio osuđen na plaćanje gotovo 100 milijuna dolara, jer nije – kako su regulatori zahtijevali – sa svojih platformi uklanjao sadržaje koje ruske vlasti smatraju nepoželjnima.

Saga se nastavila s dodatnom zapljenom oko 15 milijuna dolara os Googlea u travnju. Ovoga puta razlog za kažnjavanje internetske kompanije bio je brisanje određenih YouTube kanala s video platforme, primarno kanala osoba i medija koji su podržavali vladajući režim.

Iz Rusije bez ljubavi

S invazijom na Ukrajinu Google je prekinuo i monetizaciju oglasa na YouTubeu korisnicima iz Rusije, na što je Roskomnadzor odgovorio (privremenim) blokiranjem pristupa Googleu i YouTubeu. Konačni rasplet cijele ove priče dogodio se ovoga tjedna, kada su vladajući "sjeli" na bankovni račun Googleove ruske podružnice i zaplijenili sve što se tamo nalazilo.

To je dovelo do situacije u kojoj Google ne može više isplaćivati plaće za svojih stotinjak zaposlenika niti podmirivati obveze prema dobavljačima, pa su bili prisiljeni proglasiti bankrot. Googleov ured u Rusiji, koji je ostvarivao prihode od oko 2 milijarde dolara na godinu, bit će ugašen, a određeni broj zaposlenika bit će premješten u druge zemlje. Unatoč tome, YouTube, Google Maps, tražilica, Gmail i ostale besplatne internetske usluge ostat će dostupne na području Rusije.