Rusi kaznili Google s tri milijuna rubalja

Moskovski okružni sud u Taganskom navodi da je ovo prva novčana kazna Googleu za ovakav tip prekršaja, no još Rusi su ih još prije 'udarili po džepu' zbog neuklanjanja zabranjenih sadržaja

Matej Markovinović petak, 30. srpnja 2021. u 18:22

Nije rijetka pojava da se Google suočava s tužbama ili mora platiti vrtoglave kazne, pa je tvrtku tako sredinom srpnja kaznio francuski antimonopolski regulator s 500 milijuna eura zbog nepoštivanja sudskih naloga koji su izdani još prošle godine vezanih uz platformu Google News.

No, Google je ovoga put na meti Rusa, koji su ga kaznili s tri milijuna rubalja (oko 260.000 kuna) zbog kršenja zakona o osobnim podacima. Naime, Rusija se već neko vrijeme sukobljava s Big Tech tvrtkama, jer Moskva učestalo kažnjava velike društvene mreže zbog neuklanjanja zabranjenih sadržaja, a vrši pritisak i na strane tehnološke tvrtke da otvore svoje urede u Rusiji.

Kako prenosi Reuters, Google je potvrdio informaciju o kazni, no još je nije komentirao.

Podsjećamo da je državni regulator za komunikaciju Roskomnadzor, još prošli mjesec najavljivao da bi Google mogao biti kažnjen s oko šest milijuna rubalja jer ne pohranjuje osobne podatke ruskih korisnika u bazi podataka na ruskom teritoriju.

Google je već ranije novčano kažnjen u Rusiji zbog neuklanjanja zabranjenih sadržaja, a navodi se i da je tvrtka blokirala pojedine YouTube račune prokremaljski orijentiranih osoba i medija, pa su još tad izrazito uzrujali ruske vlasti.