Ugljično negativna vodka – alkoholom protiv zagađenja

Američki startup Air Company postoji već tri godine, a nedavno su prikupili svježih 30 milijuna dolara za svoje projekte, jedan od kojih je proizvodnja žestokog alkoholnog pića iz otpadnog ugljikovog dioksida

Sandro Vrbanus utorak, 24. svibnja 2022. u 06:00

Klimatska kriza jedna je od najvećih prijetnji čovječanstvu, a jedan američki startup ima prilično neobično, i do sada neviđeno, rješenje za barem dio ekoloških problema. Njihova je ideja "hvatati" emisije ugljičnog dioksida prije nego one završe u atmosferi, a potom taj CO2 – umjesto da onečišćuje okoliš – iskoristiti u proizvodnji korisnih proizvoda.

Nazdravite za okoliš

Startup Air Company, naime, usmjeren je ka "stvaranju promjene kroz inovacije u proizvodnji proizvoda zasnovanih na alkoholu". U svojem proizvodnom procesu koriste CO2 dobiven od partnera koji se bave njegovim hvatanjem u raznim proizvodnim procesima. Potom se koriste vlastitom tehnologijom ponovne uporabe tog plina, da bi od njega proizveli 100% čisti etanol.

Takav alkohol daleko je čišći nego onaj dobiven fermentacijom, a može se koristiti za razne proizvode. Air Company ga tako već pretvara u Air Vodku, ali i dezinficijens za ruke, pa čak i u parfem "Air Eau de Parfum".

Air Vodka tako se oglašava kao prvo ugljično negativno žestoko piće na svijetu, čijim pijenjem, čašu po čašu, zapravo čuvate okoliš. Svaka boca ove vodke, tvrdi njezin proizvođač, ima učinak na okoliš kao sedam velikih stabala – toliko, naime, CO2 je iskorišteno za proizvodnju etanola u njezinoj osnovi.

<strong>Air Vodka od samo dva sastojka - ugljikovog dioksida i vode. Cijena: 80 dolara za bocu</strong>
Air Vodka od samo dva sastojka - ugljikovog dioksida i vode. Cijena: 80 dolara za bocu

Iako ove ideje nekima mogu zvučati neobično, čini se kako investitorima zvuče vrlo primamljivo. Startup Air Company je ovih dana zaključio rundu financiranja kojom je prikupio 30 milijuna dolara za svoje inovacije i nastavak razvoja. Planiraju, kažu, i s NASA-om raditi na primjeni iste tehnologije za dobivanje šećera i proteina iz ugljično negativnog alkohola. Potencijal za razvoj ovakvih proizvoda je ogroman, budući da čovječanstvo nesmiljeno proizvodi njihovu sirovinu – otpadni CO2 – a ako se pita Air Company, bolje je da ga pijemo, nego da nam zagrijava planet.