Gotovo polovica vlasnika pametnih satova ga koristi svakodnevno tijekom dana i noći

Donosimo rezultate našeg istraživanja o pametnim satovima koje smo provodili od 9. do 22. svibnja, a objavljujemo i dobitnike nagradne igre koju sponzorira eKupi - saznajte tko je osvojio Samsung Galaxy Watch 4 (crni i rozi) te Galaxy Buds 2 slušalice

Vinko Krištić utorak, 24. svibnja 2022. u 21:14

U razdoblju od 9. do 22. svibnja imali ste priliku sudjelovati u našem istraživanju o korištenju pametnih satova. Pametni satovi posljednjih su godina preoteli značajan udio korisnika koji su ranije koristili klasične satove. Neminovno je da pametni satovi kriju u sebi mnoge prednosti – ne radi se više samo o uređaju koji pokazuje vrijeme i datum, već o sveobuhvatnom gadgetu koji vam služi za praćenje aktivnosti, slušanje glazbe, telefoniranje, navigaciju i još puno toga. S druge strane, pametni satovi imaju i svoje nedostatke, a to je potreba za stalnim nadopunjavanjem baterije, viša cijena, nedostatak klasične elegancije, itd.

Pred ispitanike smo postavili niz pitanja, a osim što ste mogli sudjelovati u anketi, imali ste priliku prijaviti se i za nagradnu igru. Sponzor ove ankete i nagradne igre bio je eKupi koji je osigurao tri nagrade: 1) Pametni sat Samsung Galaxy Watch 4 Classic 46 mm crni, 2) Pametni sat Samsung Galaxy Watch 4 40 mm Rose Gold, 3) Slušalice Samsung Galaxy Buds 2

U istraživanju je sudjelovalo ukupno 2787 ispitanika, a u nastavku donosimo pregled rezultata.

Tri četvrtine sudionika koristi pametni sat

Saznali smo da 55% ispitanika ima jedan pametni sat. 16% ima dva, a 3% tri i više sata. 4% ispitanika je ranije imalo sat, ali ga sad više nemaju. 17% nema pametni sat, ali ga ima namjeru kupiti, dok 5% nema pametni sat i ne namjerava ga kupiti. Dakle, gotovo 3/4 svih ispitanika spada u korisnike pametnih satova.

Postavili smo i određena pitanja samo onima koji nemaju sat. Pitali smo ih zašto ne koriste pametni sat, a među glavnim razlozima prevladava visoka cijena (39%) te potreba za stalnim nadopunjavanjem baterije (29%).

Kakva su vaša generalna očekivanja od pametnog sata? Čak 41% ispitanika očekuje da baterija traje više od tjedan dana, dok bi njih 37% bilo zadovoljno i s više od 3 dana autonomije.

Za novi pametni sat uglavnom ste spremni izdvojiti do 2000 kn (32%), a dobar dio ispitanika smatra da je i rang do 3000 kn fer cijena (27%).

Većina korisnika preferira sportsko-elegantni dizajn sata (55%). Slijedi elegantni dizajn (16%), sportski (15%) te taktički (6%).

Ono što nas je iznenadilo u istraživanju je činjenica da govoto polovica korisnika (48%) pametni sat koristi konstantno – i tijekom dana i tijekom noći. Činjenica je da pametni sat ima i funkciju praćenja spavanja pa je to možda jedan od razloga za ovakav rezultat. Kad se ovom broju upari dodatnih 35% korisnika koji sat koriste svakodnevno, ali ne i tijekom noći, dolazimo do zaključka da čak 83% korisnika pametnih satova svoj sat aktivno koriste svaki dan.

Napredno korištenje

Velika prednost pametnog sata je mogućnost nadograđivanja instalacijom dodatnih widgeta i aplikacija, mijenjanje sučelja sata i sl. Ipak, čak 21% korisnika nikada ne koristi dodatne widgete, dok 34% to čini rijetko.

Slična situacija je i s promjenom sučelja. Čak 28% korisnika gotovo nikada ne mijenja izgled sata, dok 37% to čini vrlo rijetko, tek 2-3 puta godišnje.

Istražili smo i koliko su vam važne određene karakteristike kod pametnog sata. Ono što je korisnicima izuzetno važno je trajnost baterije, čitljivost ekrana u svim uvjetima te spajanje s mobitelom i računalom.

Pitali smo vas i koliko često koristite pametni sat i određene svrhe. Ne računajući funkciju gledanja koliko je sati, koja uvjerljivo prevladava, korisnici svoj sat vrlo često koriste za praćenje broja koraka/katova, praćenje fizičkih aktivnosti, praćenje zdravlja te čitanje poruka s mobitela. Nakon toga slijedi praćenje vremenske prognoze te telefonski razgovori. Tek manji dio korisnika sat koristi za beskontaktno plaćanje, slušanje glazbe i navigaciju.


Rezultati nagradne igre

Kao što smo spomenuli, svi sudionici ankete mogli su (neobavezno) sudjelovati i u nagradnoj igri koju je sponzorirao eKupi. Ovaj put pripremili smo nagradno igru sa slučajnim izvlačenjem dobitnika. U nastavku donosimo imena dobitnika i popis osvojenih nagrada.

Prvu nagradu, pametni sat sat Samsung Galaxy Watch 4 Classic 46 mm crni osvojio je Hrvoje Dujmović iz Zagreba. Druga nagrada, pametni sat Samsung Galaxy Watch 4 40 mm Rose Gold odlazi u Osijek, a sretni dobitnik je Marko Barać. Treću nagradu, slušalice Samsung Galaxy Buds 2 osvojio je Alen Kalac iz Pule. Čestitamo!