Svemirski čistač rashodovanih satelita

Za manje od dvije godine počet će prva misija uklanjanja nekoliko malih telekomunikacijskih satelita iz orbite 

Mladen Smrekar nedjelja, 29. svibnja 2022. u 09:50

Astroscale, britanska tvrtka za servisiranje u orbiti, u suradnji sa satelitskim operaterom OneWeb dovršava prvi komercijalni prototip "servera" dizajniranog za hvatanje više satelita u niskoj Zemljinoj orbiti u okviru programa ESA Sunrise.

Konstelacije satelita

OneWeb trenutno u orbitu postavlja konstelaciju koje se sastoji od stotina komunikacijskih satelita za povezivanje ljudi na najteže dostupnim lokacijama putem globalnih satelitskih internetskih širokopojasnih usluga. Oko 1200 km iznad Zemlje trenutni kruži 428 OneWebovih satelita, a dovršena konstelacija brojat će gotovo 650 satelita.

ELSA-M
ELSA-M

Želimo li spriječiti sudare brojnih telekomunikacijskih satelita i zaštititi okoliš niske Zemljine orbite, sve te satelite trebalo bi na kraju njihovog životnog ciklusa nekako maknuti iz njihovih orbita.

Dvije opcije

Trenutačno postoje dvije opcije za uklanjanje OneWeb satelita, osmiščjenih da rade pet do šest godina. Svakom je dodijeljeno dovoljno goriva da može aktivno izaći iz orbite na kraju svog korisnog vijeka trajanja. Tu je i magnetsko učvršćenje pomoću kojeg ih u slučaju kvara servisna letjelica može pokupiti i deorbitirati.

"Server" za hvatanje satelita u niskoj Zemljinoj orbiti sklapa se u okviru programa ESA Sunrise
"Server" za hvatanje satelita u niskoj Zemljinoj orbiti sklapa se u okviru programa ESA Sunrise

Astroscaleova servisna letjelica ELSA-M trebala bi u orbitu poletjeti 2024. Bit će to prvi "svemirski čistač" koji će u jednoj misiji ukloniti više neispravnih satelita iz njihovih orbita.

ELSA-M bi trebala poletjeti 2024. godine
ELSA-M bi trebala poletjeti 2024. godine

Nakon ove demonstracije, Astroscale će ponuditi komercijalnu uslugu klijentima koji upravljaju satelitskim konstelacijama u niskoj Zemljinoj orbiti; očekuje se da će servisiranje u orbiti postati dio rutinskih satelitskih operacija do 2030. godine.