NASA pokreće vlastito istraživanje neidentificiranih letećih objekata

Leteće pojave koje su brojni američki piloti prijavili i snimili, a za koje za sada ne postoji objašnjenje, nakon Pentagona će početi istraživati i NASA, kako bi povećala sigurnost svojih letjelica

Sandro Vrbanus subota, 11. lipnja 2022. u 12:47

Neidentificirani leteći fenomeni (UAP), odnosno pojave koje su kolokvijalno poznate kao neidentificirani leteći objekti (UFO, NLO), privukli su i pozornost američke svemirske agencije NASA. Nakon što je Pentagon objavio svoje rezultate istrage te zaključio da se određeni broj primijećenih letećih fenomena ne može objasniti poznatim tehnologijama ili prirodnim pojavama, i NASA je odlučila provesti vlastitu istragu.

Nema dokaza o izvanzemaljcima

Objekti koje piloti s vremena na vrijeme vide na nebu, a ne mogu se identificirati kao druge letjelice ili prirodni fenomeni, moraju biti objašnjeni sa znanstvene strane, smatraju u NASA-i. Iz tog razloga ove će jeseni pokrenuti nezavisnu studiju, koja će imati za cilj analizirati postojeće podatke i postaviti temelje za prikupljanje sličnih podataka u budućnosti, sve kako bi se unaprijedilo znanstveno razumijevanje NLO-a.

Ove neidentificirane pojave, pojašnjavaju, bitne su kako za sigurnost zračnog prometa tako i za nacionalnu sigurnost. Njihovo detaljno proučavanje trebalo bi povećati sigurnost i NASA-inih letjelica, pri čemu će biti korištene sve metode koje agencija ima na raspolaganju – poput snimanja sa Zemlje, iz zraka ili iz svemira. Ne postoje, kažu, dokazi da su ove pojave izvanzemaljskog porijekla.

Do sada je javnost vidjela nekoliko snimaka NLO-a zabilježenih iz zrakoplova američke ratne mornarice
Do sada je javnost vidjela nekoliko snimaka NLO-a zabilježenih iz zrakoplova američke ratne mornarice

Rezultati javno dostupni

Istragu će voditi astrofizičar David Spergel, bivši voditelj katedre za astrofiziku na sveučilištu Princeton. " S obzirom na iznimno malo opažanja fenomena, naš prvi zadatak je jednostavno prikupiti najrobusniji skup podataka koji možemo. Identificirat ćemo koji podaci – od civila, vlada, neprofitnih organizacija, tvrtki – postoje, što još moramo pokušati prikupiti te kako sve to najbolje analizirati", pojasnio je Spergel.

Studija bi trebala potrajati oko devet mjeseci. Kao savjetnici će pritom biti korišteni stručnjaci iz područja znanosti, aeronautike i analize podataka, kako bi se stvorio najbolji način prikupljanja novih podataka i poboljšala opažanja NLO-a. U skladu s NASA-inim principima o otvorenosti, transparentnosti i znanstvenom integritetu, izvješće ove radne skupine bit će javno objavljeno, najavljeno je.