Objavljeno je dugoočekivano američko izvješće o NLO-ima

Već na samom početku istražitelji su istaknuli kako nemaju čvrstih zaključaka o neidentificiranim zračnim fenomenima za koje se potvrdilo da imaju neobične karakteristike leta. Ponudili su pet mogućih rješenja

Sandro Vrbanus subota, 26. lipnja 2021. u 12:45

Mnogo je toga napisano posljednjih mjeseci o tajnovitom radu skupine Unidentified Aerial Phenomena Task Force (UAPTF), koja je trebala američkom Kongresu dostaviti sveobuhvatnu analizu neidentificiranih zračnih fenomena (tj. letećih objekata, kako su ih prije nazivali) koje su zabilježili većinom piloti njihove Mornarice i Ratnog zrakoplovstva. Sada, kada je izvješće objavljeno i javnost ga može pročitati, kao da je većina ljudi razočarana – jer se ne govori o izvanzemaljcima. No, govori se u nešto više detalja o određenom broju slučajeva.

Već na samom početku istražitelji su istaknuli kako nemaju čvrstih zaključaka o objektima koji nebom lete na čudne i neočekivane (ponekad i našom tehnologijom nemoguće) načine, koji ponekad mogu biti i rezultat grešaka u senzorima, lošoj percepciji svjedoka i slično.

Većinom bez zaključaka

Ovakve pojave zahtijevaju različita objašnjenja, a u pravilu se "NLO-e", kažu istražitelji, može svrstati u pet kategorija: smeće koje leti zrakom, prirodni atmosferski fenomeni, američki eksperimentalni programi, strani sustavi neprijateljskih zemalja, te "ostalo".

Radna skupina analizirala je 144 incidenta, a koncentrirala se na one od studenoga 2004. do ožujka ove godine. Većina događaja zabilježena je u protekle dvije godine jer tek od tada postoji službeni mehanizam za prijavu zapažanja neobičnih letećih pojava u Ratnom zrakoplovstvu. Podaci su i dalje, kažu, šturi i nedovoljni za pravu analizu. Zajedničko velikom broju "NLO-a" jest kretanje neobičnim putanjama koje su možda rezultat kakve napredne tehnologije, bez vidljivog pogona – takvih je bilo 18 slučajeva. Za neke od njih, podsjetimo, svjedoci su rekli da izgleda kao da ove letjelice koriste tehnologiju koja je stotinu do tisuću godina ispred naše.

U samo jednom slučaju zaključeno je kako je "NLO" zapravo bio veliki zalutali balon koji se ispuhivao. U 80 slučajeva odbačena je pretpostavka o pogrešci senzora ili kamere jer su objekti zabilježeni s više senzora. Većina analiziranih događaja prekidala je planirane vojne vježbe i druge aktivnosti.

Potrebna dodatna analiza

Zaključeno je i da ovakvi događaji predstavljaju prijetnju nacionalnoj sigurnosti, primarno zbog sve zagušenijeg zračnog prostora, a pogotovo ako su neki od njih rezultat djelovanja stranih sila. U slučaju da se radi, primjerice, o tehnologiji za prikupljanje podataka ili dokazu da je neka druga zemlja razvila revolucionarnu tehnologiju o kojoj SAD ne znaju ništa. Za objasniti ove pojave trebat će uložiti u dodatne resurse, analitiku i prikupljanje podataka poručuje se u izvješću.

Ono je, sa svih svojih devet stranica, objavljeno ovdje, a Kongres će dobiti nešto detaljniji dokument koji javnost neće vidjeti.