Windowsi 11 u File Explorer donose tabove

Eksperiment s opcijom "Sets" u Windowsima 10 prije nekoliko godina nije uspio, ali u Microsoftu i dalje smatraju da je dobra ideja uvesti kartice u File Explorer, samo je treba bolje izvesti

Sandro Vrbanus nedjelja, 12. lipnja 2022. u 18:55

Novi tjedan, nova eksperimentalna mogućnost koju Microsoft pušta u testiranje u sklopu programa Windows 11 Insider. U inačici Preview Build 25136, koja je već insajderima dostupna za nadogradnju, unutar upravitelja datotekama File Explorer pojavit će se kartice (tabovi).

Sličnu funkciju je, podsjetimo, kompanija već testirala u sklopu Windowsa 10. Nazivali su je Sets, a tada su je bili planirali uvesti ne samo u File Explorer nego i u ostale aplikacije kao što su Mail, Kalendar, Notepad ili Command Prompt. No, Setovi u konačnici nisu zaživjeli, napušteni su u Windowsima 10, da bi se sada u unaprijeđenom i ponešto drugačijem obliku vratili u Windowse 11.

Više kartica u jednom prozoru

Ovoga puta plan je tabove uvesti samo u File Explorer. To znači da će korisnici, umjesto da otvaraju više prozora ovog upravitelja datotekama, moći unutar istog prozora otvoriti više kartica i u njima navigirati kroz svoje mape na disku ili u oblaku.

Povrh toga, redizajn se testira i u lijevom, navigacijskom, dijelu ovog prozora, gdje će fokus biti samo na onim mapama koje korisnik zaista tamo želi imati. Dodatno, više će se istaknuti razlika među lokalnim i cloud mapama s OneDrivea. Kako izgleda redizajnirani File Explorer u svijetlom i tamnom načinu rada, možete vidjeti uz ovaj tekst. Naravno, možete ovu eksperimentalnu opciju i sami isprobati ulaskom u program Insider.