Nakon lansiranja izgubljena dva NASA-ina meteorološka satelita

Lansiranje satelita TROPICS-1 s Cape Canaverala raketom privatne svemirske kompanije Astra nije prošlo prema planu, pa je, zbog gubitka kontrole nad drugim stupnjem rakete, njezin teret uništen

Sandro Vrbanus utorak, 14. lipnja 2022. u 06:00

Privatna američka svemirska kompanija Astra prilično je nov poslovni pothvat. Kompanija je osnovana 2016. godine, prvu raketu lansirala je 2018., a tek u studenome prošle godine prvi su puta svojom raketom uspjeli dosegnuti orbitu. Samo mjesec dana nakon toga lansirali su i prvu misiju u suradnji s NASA-om, a u ožujku ove godine satelite su lansirali i za nekoliko komercijalnih partnera.

Višestruki problemi Astre

No, kao i kod svake slične kompanije, pogotovo u počecima, ne ide sve prema planu. Astra je tako spomenuta dva orbitalna lansiranja obavila iz ukupno sedam pokušaja. Susretali su se s mnogim problemima, kako s kontrolom raketa tako i s njihovim pogonskim sustavima. Treća misija, koja je također trebala uključivati isporuku satelita u orbitu, propala je ovoga vikenda.

U njoj je Astra trebala svojom raketom Launch Vehicle 0010 u orbitu ispustiti dva NASA-ina meteorološka satelita tipa 3U CubeSat. Riječ je o manjim satelitima veličine tek tri kocke s bridovima od 10 centimetara. Oni su trebali postati prvim dijelom konstelacije TROPICS (Time-Resolved Observations of Precipitation structure and storm Intensity with a Constellation of Smallsats), koja će u konačnici sadržavati ukupno šest ovakvih satelita. Misija TROPICS ima cilj pratiti nastanak tropskih oluja, a budžet joj je 30 milijuna dolara.

Lansiranje je, naizgled, prošlo u redu. Astrina raketa nominalno je funkcionirala dok je za njezin pogon korišten prvi stupanj. No, kada se on odvojio, gornji stupanj rakete nije odradio svoj zadatak do kraja. Motori su se ugasili prije vremena, pa teret nije dospio u orbitu, već se sunovratio u Atlantski ocean. Sateliti su stoga proglašeni izgubljenima, a ovaj antiklimaks možete vidjeti i u snimci, pred kraj priloženog video prijenosa lansiranja.