Uspješno testirana nova NASA-ina raketa SLS, odbrojavaju se tjedni do lansiranja

Raketa o kojoj ovisi uspjeh prvih misija iz programa Artemis, potpuno je nova, razvija se dugo, a više puta je njezino lansiranje odgađano. Sada je bliže no ikada, nakon uspješne generalne probe lansiranja

Sandro Vrbanus srijeda, 22. lipnja 2022. u 11:20

NASA je ovoga tjedna iz četvrtog pokušaja obavila generalnu probu lansiranja svoje nove rakete, nazvane SLS (Space Launch System). Ova raketa, podsjetimo, razvija se od 2011. godine, najveća je trenutačno njihova raketa, a trebala bi poslužiti u desetljećima koja dolaze za misiju Artemis – povratak ljudi na Mjesec, stvaranje stalne kolonije tamo te u konačnici i put prema Marsu.

Program Artemis trebao bi službeno otpočeti misijom Artemis I, koja će ovom raketom bez posade lansirati svemirsku letjelicu Orion na put oko Mjeseca i natrag na Zemlju, a nakon ovotjednog uspješnog testiranja rakete taj trenutak bliži je no ikada.

Manje curenje pri testiranju

Ono što se ovoga tjedna dogodilo pokazalo je kako je bila dobra odluka da se SLS prije dva mjeseca "vrati u garažu" te da se na njemu načine dodatne preinake i popravci. Ponovni izlazak na lansirnu rampu, punjenje gorivom i sve procedure netom do trenutka lansiranja ovoga su puta prošle dobro, uz tek jedan manji problem. NASA-ina kontrola misije primijetila je manje curenje vodika, no zaključili su kako ono za testiranje nije opasno, pa su ga ignorirali i nastavili s procedurom sve do T-29 sekundi prije lansiranja.

Da se radilo o pravom lansiranju, ono bi zbog ovakvog problema bilo otkazano, no za probu je to "moglo proći". Jedina promjena bila je u tome što se odbrojavanje nije produžilo do T-9 sekundi, odnosno do samog trenutka paljenja raketnih motora (koje nije bilo u planu).

Po ovom testu, u kojem je SLS uspješno napunjen gorivom, raketa će još jednom biti vraćena u hangar. Tamo će biti na nju postavljen sustav za otkaz leta nakon testiranja, odnosno za spašavanje posade i tereta, a potom će se pristupiti pripremama za lansiranje. Misija Artemis I tako bi mogla biti zakazana za kraj kolovoza ili početak rujna, prođe li sve do tada prema planovima.