Natrag u garažu: testiranje NASA-ine nove rakete nije uspjelo

NASA-ina raketa nove generacije, SLS, trebala je na lansirnoj rampi provesti nekoliko dana i obaviti posljednja testiranja prije prvog lansiranja. Tri neuspjela pokušaja kasnije, plan je vraćen na početak

Sandro Vrbanus nedjelja, 17. travnja 2022. u 12:40

Sredinom prošlog mjeseca NASA-ina nova raketa za put na Mjesec, SLS (Space Launch System), prvi je puta bila napustila hangar i kompletno sastavljena bila je dopremljena na lansirnu rampu Svemirskog centra Kennedy na Cape Canaveralu na Floridi. Tamo je trebalo biti odrađeno nekoliko testova kroz dva dana, u kojima je trebalo biti iskušano punjenje gorivom, probno su trebale biti obavljene sve propisane procedure prije lansiranja, a potom i pražnjenje rezervoara i nekoliko ostalih scenarija.

Tri neuspješna pokušaja

Međutim, gotovo ništa od toga nije prošlo prema planu. Umjesto dva dana, raketa SLS na lansirnoj se rampi zadržala više od dva tjedna, tijekom kojih je "generalna proba" lansiranja bila pokrenuta tri puta. Svaki od tri testa zaustavljen je prije vremena zbog jednog ili više tehničkih problema – neki su se ticali same rakete, drugi lansirne rampe, treći pak sustava na tlu koji su zaduženi za dopremu goriva. U konačnici NASA nije uspjela doći do kraja planiranog testa, u kojem bi imala raketu punu goriva koja je spreman za polijetanje.

Nakon takvog, razočaravajućeg, rezultata, odlučeno je kako će se SLS vratiti natrag u obližnji servisni hangar, gdje će stručnjaci NASA-e i partnera raditi na otklanjanju zabilježenih problema. Promijenit će ventile koji su "puštali", crijeva unutar "pupčane vrpce" koja povezuje raketu s lansirnim tornjem, kao i sustave za manipuliranje tekućim dušikom. Za sada nije objavljeno koliko će ovo utjecati na ionako prekoračene rokove.

Projekt izrade rakete SLS traje već 11 godina, a u njega je uloženo 30 milijardi dolara
Projekt izrade rakete SLS traje već 11 godina, a u njega je uloženo 30 milijardi dolara

Ovaj neuspješni test vjerojatno će iziskivati višetjedne popravke, ponovna testiranja, pa još jedan ciklus priprema i testova na lansirnoj rampi prije prvog lansiranja. Ono se odgađa već duže vrijeme, a samo ove godine trebalo se dogoditi u ožujku, potom prije ljeta, a s obzirom na novu odgodu – najoptimističniji scenarij lansiranje misije Artemis I (koja će odraditi kružno putovanje do Mjeseca i natrag bez posade) smješta tek negdje u kolovoz ili čak kasnije.