Samsungov 200-megapikselni senzor dobio malog nasljednika

Prvi senzor za kamere ugrađene u mobitele rezolucije 200 megapiksela predstavljen je prošle godine, a sada dobiva drugu generaciju, s manjim pikselima i značajno manjom površinom

Sandro Vrbanus nedjelja, 26. lipnja 2022. u 06:00

Jedan od najvećih svjetskih proizvođač poluvodiča, Samsung Electronics, predstavio je svoju posljednju inovaciju u području snimanja fotografija i videa mobitelima. To je druga generacija senzora za kamere koje se ugrađuju u mobitele, rezolucije 200 megapiksela, ali ovoga puta u unaprijeđenoj i umanjenoj verziji.

Za tanje mobitele

Samsungov novi ISOCELL HP3 nasljednik je lani predstavljenog modela HP1, a ističe se najmanjim pojedinačnim pikselom u industriji, veličine tek 0,56 μm. Ovime je postignuto smanjenje od 12% u odnosu na piksele veličine 0,64 µm, korištene u modelu HP1. Smanjenje veličine pojedinačnog piksela omogućilo je i proizvodnju kompaktnijeg senzora, pa su dimenzije ovog čipa 20% manje od one kod prve generacije.

U senzor ISOCELL HP3 Samsung je tako "upakirao" 200 milijuna ovih minijaturnih piksela, a sve je stalo u optički format 1/1,4”. Proizvođačima mobitela, koji će koristiti ovaj senzor, to će smanjenje omogućiti da im i mobiteli budu kompaktniji i tanji.

Autofokus na čipu

Novi Samsungov senzor dolazi i s opcijom Super QPD autofokusa, tj. fokusiranja slike na razini piksela. U njega je ugrađen i poseban sustav leća, koje pokrivaju po 4 susjedna piksela, a u stanju su detektirati vertikalne i horizontalne fazne pomake u svjetlosti, što će u konačnici također omogućiti točnije i brže fokusiranje u kamerama mobitela.

Kad je riječ o videu, ovaj senzor omogućava snimanje u rezoluciji do 8K pri 30 fps ili 4K pri 120 fps. Uz spomenutu funkciju autofokusa, trebao bi osigurati da snimke iz mobitela imaju filmsku kvalitetu.

Simuliranje većih piksela

Kao i u prvoj generaciji, u senzoru postoji tehnologija koja omogućava spajanje po 4 ili 16 susjednih piksela u jedan virtualni piskel. Ovoga puta ta se tehnologija naziva Tetra2pixel, a pretvara 200-megapikselni senzor s pikselima od 0,56μm u 50-megapikselni s pikselima od 1,12μm (2x2) ili pak u 12,5-megapikselni s pikselom od 2,24μm (4x4). To omogućava simuliranje većih piksela koji su u stanju prikupiti više svjetlosti u tamnijim uvjetima.

ISOCELL HP3 opremljen je i značajkom koju nazivaju Smart-ISO Pro, koja mu daje mogućnost snimanja tri istodobne fotografije, s niskom, srednjom i visokom ISO osjetljivošću, kako bi se od toga dobila HDR fotografija širokog dinamičkog raspona. Snimanje se vrši u 14-bitnoj dubini boja (4 bilijuna nijansi), što je čak 64 puta više od prethodnika. Masovna proizvodnja ovog senzora započet će ove godine.