Odabrana tri izvođača za male nuklearne elektrane na Mjesecu i Marsu

Tri ugovora vrijednosti po pet milijuna dolara dodijeljena su kompanijama za izradu inicijalnih koncepata izvedbe kompaktnog nuklearnog reaktora sposobnoga za rad u svemiru

Sandro Vrbanus nedjelja, 26. lipnja 2022. u 20:20

NASA je, u suradnji s američkim ministarstvom energetike, prošle godine pokrenula projekt koji bi trebao rezultirati izradom malenih, kompaktnih, nuklearnih elektrana, koje bi se koristile na Mjesecu, a kasnije i na Marsu.

Istraživanje Mjeseca kroz trajnu lunarnu bazu, a potom i Marsa, kako je planirano u projektu Artemis, zahtijevat će mnogo električne energije. Neke procjene kažu da solarna energija neće biti dovoljno praktična, pa su u NASA-i tako krajem prošle godine bili otvorili javni poziv za sve koji misle da im mogu ponuditi malene fisijske nuklearne reaktore za svemirske primjene. Nakon nešto više od pola godine od tog javnog poziva, ovoga tjedna odabrana su i prva tri izvođača, od kojih će biti naručeni inicijalni koncepti inženjerskih i tehnoloških rješenja.

Po 5 milijuna dolara za koncept

Oni su Lockheed Martin, Westinghouse te IX (zajednički pothvat kompanija Intuitive Machines i X-Energy). Kao partneri u projektima pojavit će se još nekoliko kompanija iskusnih u svemirskim i sličnim pothvatima, među kojima su Aerojet Rocketdyne i Boeing.

Svaki od tri glavna ponuđača dobio je oko 5 milijuna američkih dolara za izradu početnog koncepta nuklearnog reaktora. Među zahtjevima projekta ističe se vremenski rok: tehnologija koju ponude morat će biti spremna za lansiranje i demo rad na Mjesecu najkasnije do kraja ovog desetljeća. Kako smo već pisali, ponuđeni sustav bio bi u potpunosti izrađen na Zemlji i kao takav bi se raketom transportirao na Mjesec. Trebao bi stati u teretni prostor oblika valjka, dužine 6 i promjera 4 metra, a masa mu ne bi smjela prelaziti 6 tona.

Tako NASA zamišlja neke buduće ljudske aktivnosti na Mjesecu u sklopu projekta Artemis
Tako NASA zamišlja neke buduće ljudske aktivnosti na Mjesecu u sklopu projekta Artemis

Kao gorivo će se vjerojatno koristiit uranij, a reaktori će morati kontinuirano proizvoditi 40 kW električne energije kroz razdoblje od najmanje 10 godina, i to u uvjetima kakvi vladaju na površini Mjeseca. Dakle, ovi reaktori morali bi stvarati energiju bez obzira na lokaciju i vanjske uvjete, pa čak i bez potrebe za prisutnošću ljudi koji bi ih održavali. Preliminarne dizajne od odabranih partnera NASA očekuje kroz 12 mjeseci.