NASA traži inženjersko rješenje za male nuklearne elektrane na Mjesecu i Marsu

Istraživanje Mjeseca i Marsa zahtijevat će veliku količinu energije, pa je potrebno osmisliti i praktične elektrane koje bi je mogle proizvoditi daleko od našeg planeta

Sandro Vrbanus nedjelja, 21. studenog 2021. u 18:02

U sklopu ambicioznog projekta Artemis NASA želi prvo vratiti ljude na Mjesec, tamo stvoriti trajnu bazu, a potom je iskoristiti kao usputnu postaju za neke buduće misije usmjerene prema Marsu. Kako bi to ostvarili, već su pokrenuli partnerstva s nekoliko privatnih svemirskih kompanija, svaka od kojih će izraditi onaj dio tehnologije za koji je specijalizirana. Na sličan način američka svemirska agencija planira doći i do pouzdanog i praktičnog izvora energije za buduće svemirske misije.

Istraživanje Mjeseca kroz trajnu lunarnu bazu, a potom i Marsa, zahtijevat će mnogo električne energije. Procjene kažu da solarna energija neće biti dovoljno praktična, pa su u NASA-i otvorili javni poziv za sve koji misle da im mogu ponuditi malene nuklearne elektrane za svemirske primjene. Projekt se pokreće u suradnji s američkim Ministarstvom energetike. "Očekujemo da će fisijski površinski energetski sustavi značajno doprinijeti našim planovima za energetsku arhitekturu na Mjesecu i Marsu, ali i da će potaknuti inovacije za korisnike ovdje, na Zemlji", poručuju.

Traže se ideje za kompaktni reaktor

NASA stoga traži od američkih kompanija da im ponude inženjerska rješenja za malene fisijske nuklearne elektrane koje bi se mogle prema Mjesecu lansirati već do kraja ovog desetljeća, u sklopu demo misije. Ponuđeni sustav bio bi u potpunosti izrađen na Zemlji i kao takav bi se transportirao na Mjesec. Trebao bi stati u teretni prostor oblika valjka, dužine 6 i promjera 4 metra, a masa mu ne bi smjela prelaziti 6 tona.

NASA: umjetničko viđenje buduće fisijske elektrane na Mjesecu
NASA: umjetničko viđenje buduće fisijske elektrane na Mjesecu

Sustav će, prema NASA-inoj ideji, koristiti uranij kao gorivo, a trebao bi u jednom kompaktnom kućištu imati jezgru nuklearnog reaktora, sustav za njezinu kontrolu i hlađenje kao i za distribuciju proizvedene električne energije. Reaktor bi morao imati mogućnost kontinuirano proizvoditi najmanje 40 kW električne energije kroz razdoblje od najmanje 10 godina u uvjetima kakvi vladaju na površini Mjeseca. Morao bi, k tome, moći raditi neovisno o ostaloj infrastrukturi, s palube svemirske letjelice ili smješten na lunarni rover. Cijeli reaktor bi, dakle, trebao biti i kompaktan i mobilan, a traži se i mogućnost njegovog rada bez potrebe za ljudskim operatorima.

Svi koji imaju ideju kako izraditi nuklearni reaktor koji bi odgovarao ovim specifikacijama mogu se javiti NASA-i do 19. veljače. Od ponuditelja, čije ideje prođu selekciju, tražit će se da u naredih 12 mjeseci izrade inicijalni dizajn, a na temelju njega NASA će odabrati najbolje rješenje i naručiti izradu pravog reaktora koji će biti poslan na Mjesec.

📢 Besplatna dostava

LOGITECH G502

Stigli su novi članovi legendarne G502 obitelji!

699kn 92,77 € Kupi

📢 Za odvažne!

ROG gaming laptopi

Serija laptopa za najbolji gaming doživljaj. Pretvara svaku igru u realistično iskustvo.

11999 kn 1.592,54 € Kupi


JBL Stage akcija!

JBL

Pronađi JBL Stage seriju zvučnika po sniženim cijenama.

Kupi

In-ear slušalice

MARSHALL Mode EQ

Snažan zvuk uz minimalno izobličenje, Mode EQ, daljinski, 20 Hz – 20 kHz, 100 dB, 18 ohma, mikrofon, kabel otporan na petljanje.

599 kn 79,50 € Kupi

Streaming pojacalo

ROKSAN ATESSA

BluOS , širok izbor digitalnih i analognih prikljucaka i veza, Bluetooth, AirPlay 2, kompatibilan s MQA i FLAC, 130W (4 ohma).

14.990 kn 1.989,51 € Kupi