Brat Elona Muska od Intela preuzeo posao sa svijetlećim dronovima

Tvrtka Kimbala Muska, Nova Sky Stories, od Intela je preuzela odjel Intel Drone Light Shows, koji je razvijao nebeske animacije stvorene uz pomoć više stotina koordiniranih dronova

Sandro Vrbanus srijeda, 6. srpnja 2022. u 14:35

Tehnološki i umjetnički naprednija zamjena za vatromet – to bi trebao postati posao s dronovima koji je razvijao Intel u svojem odjelu Intel Drone Light Shows, a nedavno ga je od njih preuzeo brat Elona Muska, Kimbal Musk. On na svojem blogu na Mediumu piše kako se oduševio nebeskim svjetlosnim spektaklom koji je vidio prošloga ljeta, kada je nekoliko stotina dronova zamijenilo spektakl s otkazanog festivala Burning Man. Tada je, kaže, odlučio kako će pomoći da se ovakav oblik umjetnosti i spektakla može prikazati na nebu bilo kojeg grada na svijetu.

9.000 plešućih dronova

Godinu dana nakon tog iskustva, mlađi poduzetnik Musk objavio je kako je od Intela preuzeo Drone Light Shows, a isto su potvrdili i iz Intela. Novi vlasnik njihovog letećeg spektakla, kao i kompanije koja proizvodi te koordinira dronove sada je Muskova tvrtka Nova Sky Stories, a u partnerstvo su uključeni i stručnjaci za dronove i ovu tehnologiju. Kupnjom Intelovog odjela postali su vlasnici i devet tisuća najnaprednijih svjetlosnih dronova na svijetu, koji su već zapažene nastupe imali na Olimpijskim igrama i u poluvremenu Super Bowla.

Plan novih vlasnika je otvoriti svjetlosne dronove svim zainteresiranim umjetnicima, kako bi i oni, kroz poseban softver, mogli početi stvarati svoje "nebeske priče". Na stranicama kompanije stoga sada i stoji poziv umjetnicima i producentima koji bi se željeli uključiti u kolektiv te pomoći u širenju ove priče na cijeli svijet.

Tehnologija u pozadini spektakla

Intel nudi dvije vrste svjetlosnih dronova, klasičnu i "premium". Osnovni model ima jednu LE-diodu, u zraku može stvarati show oko 8 minuta te je u stanju kompenzirati vjetrove brzine do 7 m/s. Premum verzija na svakom dronu donosi 4 LE-diode, u zraku može ostati 11 minuta ili više, a tolerira vjetar brzine do 11 m/s. Osnovni dron mase je 310, a napredni 340 grama. Prvi se puni oko sat vremena, dok se baterija kod premium verzije može napuniti za pola sata. Za polijetanje konstelacije osnovnih dronova potrebno je 1.127 četvornih metara, a za premium verziju samo 442 m2 "aerodroma".

Premium dron (lijevo), Classic dron (desno)
Premium dron (lijevo), Classic dron (desno)