Airbusov vojni dron umalo srušio 63 godine star rekord najdužeg leta u povijesti

Da je u zraku ostao još samo jedan dan, bespilotni bi solarni dron Zephyr S postao novi vlasnik rekorda za najduži let ikada. Međutim, nakon 64 dana provedena u stratosferi, neočekivano se srušio

Sandro Vrbanus četvrtak, 25. kolovoza 2022. u 06:00

Airbus Zephyr S autonomna je bespilotna letjelica na solarni pogon namijenjena za dugotrajni let u stratosferi. Tamo se može koristiti kao "pseudosatelit", a najveći interes za njezinim korištenjem do sada iskazala je američka vojska. Zephyr S ima raspon krila od gotovo 25 metara, a masa mu je manja od 75 kilograma. U razvoju je već godinama, a 2018. je postavio vlastiti rekord, pa je u zraku proveo gotovo 26 dana.

Umjesto rekorda – pad

Najnoviji test trebao je biti značajno duži. Na nebu iznad Arizone Airbusov je dron proveo 64 dana, da bi potom, 19. kolovoza, kontrola misije izgubila kontakt s njime. Zephyr je potom načinio manevar u obliku slova S, letio brzinom od oko 50 čvorova (92 km/h), pa se strovalio na tlo s visine od preko 18 kilometara.

"Tijekom ovog testiranja vojska je ostvarila brojne ciljeve misije, no Zephyr je 64. dana iskusio neuobičajene okolnosti koje su dovele do kraja aktualnog leta. Nije bilo ozlijeđenih", poručili su iz zapovjedništva Army Futures Command, koje je nadležno za ovaj test. Dodali su i da će sada nastaviti s analizom podataka prikupljenih prilikom više od 1.500 sati leta.

Zanimljivo, da je Zephyr S ostao u zraku još samo jedan dan, postao bi letjelica s najdužim letom u povijesti. Time bi oborio 63 godine star rekord, koji od 1959. godine drže piloti Robert Timm i John Cook. Oni su tada svojom Cessnom 172 letjeli bez prestanka 64 dana, 22 sata i 19 minuta. Gorivo su uzimali iz kamiona u pokretu, učinili to čak 128 puta, a njihov let bio je ukupno dug preko 240.000 kilometara.

Rekorderi ostaju na tronu
Rekorderi ostaju na tronu