Pijan pao s električnog romobila, ozlijedio se, pa još zaradio kaznu od 4.800 kuna

U noći s nedjelje na ponedjeljak u Crikvenici je zabilježen prometni incident koji je izazvao 22-godišnjak pod utjecajem alkohola, nepropisno se vozeći na električnom romobilu

Sandro Vrbanus srijeda, 7. rujna 2022. u 18:13

Policijska uprava primorsko-goranska izvijestila je o prometnoj nezgodi koja uključuje vozača električnog romobila, ali i neobičan splet okolnosti koji je doveo do njegovog kažnjavanja. Kako kažu iz policije, hrvatski državljanin u dobi od 22 godine prekršajno je prijavljen zbog počinjenja više prometnih prekršaja.

Cijeli slučaj zbio se nešto poslije ponoći 5. rujna u Crikvenici, kada je ovaj 22-godišnjak upravljao osobnim prijevoznim sredstvom, tj. električnim romobilom, bez zaštitne kacige te pod popriličnim utjecajem alkohola – u krvi je, naime, imao čak 1,6 promila. Uz to, nije se kretao površinom namijenjenom za ovu vrstu vozila, nogostupom, već kolnikom, a zbog neprilagođene brzine izgubio je nadzor nad romobilom i pao, uslijed čega je lakše ozlijeđen.

Zbog svega ovoga, policija je nadležnom općinskom sudu predložila izricanje novčane kazne u ukupnom iznosu od čak 4.800 kuna.

Ponovite pravila

Ovo je jedan od prvih slučajeva ovakve prometne nezgode otkako je na snagu stupio novi Zakon o sigurnosti prometa na cestama, u kojem su definirani i električni romobili kao osobna prijevozna sredstva. Stoga iz policije još jednom ponavljaju upozorenja za vozače:

  • kretati se mogu biciklističkim stazama i nogostupom, a ukoliko ne postoje mogu se koristiti na dionicama županijskih, lokalnih i nerazvrstanih cesta na kojima je brzina ograničena na 50 km ili manje i gdje je to dopušteno postavljenim prometnim znakom, i to krećući se što bliže desnom rubu kolnika;
  • svi vozači osobnih prijevoznih sredstava dužni su nositi zaštitnu kacigu za vrijeme vožnje;
  • ne smiju upravljati vozilom koristeći slušalice na ili u oba uha, čime se umanjuje mogućnost reagiranja i sigurnog upravljanja vozilom;
  • ne smije se voziti više od jedne osobe;
  • u noći ili u vrijeme smanjene vidljivosti trebaju koristiti reflektirajući prsluk, reflektirajuću odjeću ili drugu reflektirajuću oznaku.